MIDWIFE’S COUNSELLING ROOM

A safe space for your questions about pregnancy, childbirth, and the postpartum period.

Our counselling services are free and anonymous. For more information, please see the counselling room rules or review frequently asked questions and their respective answers.

You can search the archive of answered questions by topic or keyword.

If you still cannot find what you are looking for, feel free to fill in the form and ask your own question.

You can also call us!

Midwives from our team are here for you every Friday 3-6 PM.

Call:
+420 228 229 143
NEW QUESTION
Váš dotaz byl úspěšně odeslán. Naše porodní asistentky se Vám ozvou nejpozději do 72 hodin.
Někde nastala chyba, zkontrolujte prosím zadané údaje.
TopiC
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zkracování čípku

 Dobrý den, dnes jsem 30+3 s dvojčaty. Včera mě gynekoložka poslala do nemocnice, kde si mě nechali, prý se zkrátil čípek na 15mm. Musím jen ležet, dostávám magnesium, utrogestan a kortikoidy, aby se vyvinuly dětem plíce. Přes víkend si mě tu chtějí nechat a pak mě možná pustí domu s klidovým režimem. Zánět nemám, vše je čisté, jak moč tak krev a ani neodtéká plodová voda. Já se cítím dobře… je možné že ještě chvíli vydrží a budu moct domu? :( děkuji

Hrozící předčasný porod
13.6.24

Dobrý den Veroniko,

skončila jste v nemocnici se zkráceným čípkem ve 30.týdnu těhotenství s dvojčaty. Ptáte se, zda tam ještě chvilku vydrží a zda budete moct jít domů ještě před porodem. 

Porod se může “hlásit” různými způsoby: Dozrává čípek, to znamená, že se zkracuje a měkne. Mohou se ztenčit plodové obaly a odtékat plodová voda nebo může být aktivní děložní svalstvo. To co je v termínu porodu žádoucí a vhodné, z toho máme před termínem obavy a může to způsobit komplikace. U Vás byl zatím zaznamenán jen zkracující se čípek. Tato situace sama o sobě nemusí vést k předčasnému porodu. Dokud neodteče voda nebo se nezačne stahovat děloha, můžete teoreticky vydržet se zkráceným čípkem až do termínu. To by bylo ideální. Ale každý den, každý týden je dobrý. Je skvělé, že nemáte žádný zánět a že se zatím neděje nic nezvratného, co by muselo zákonitě skončit předčasným porodem. Léčebná opatření jsou preventivní a snaží se minimalizovat komplikace. Pokud se situace nebude zhoršovat, věřím a doufám, že budete moct jít domů, kde je dobré být v klidu. Neznamená to, že musíte neustále ležet, ale neměla byste dělat nic namáhavého ale spíše dělat to, co Vám dělá dobře. Cokoliv dobrého uděláte pro sebe, zprostředkovaně děláte pro Vaše děti. Je tedy dobré myslet na tělo, ale i na mysl.

Přeji Vám klid a pohodu do dalších dní. Ať se vše vyvíjí tím nejpříznivějším způsobem. 

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Substituční terapie

Dobrý den , Měla bych dotaz, jsem v 6 měsíci těhotenství,( druhé těhotenství), mám stabilní vztah , mám již jednu dceru, ale díky nemocné kyčlí jsem se během prvního roku dcery ( teď ji budou tři roky ) díky lékům na bolest dostala do substituční terapie buprenorfinem. Čím víc se blíží termín porodu , bojím se , že v porodnici na mě budou koukat jako na nějakou narkomanku nebo podobně. Můžete mi prosím poradit jak postupovat, jaké jsou moje práva? Nemohou mi druhou dceru odebrat jen proto že se léčím v substituční terapii? Každé dva týdny pravidelně docházím na kontroly k adiktogovi. Dekuji vám za informace Jsem z toho zděšena co čtu na internetu . S pozdravem El.

Právo
Rodina
13.6.24

Dobrý den,

jste podruhé těhotná, užíváte substituční terapii a máte strach z toho, aby Vám nedělali v porodnici potíže, aby Vám nechtěli miminko odebrat. Jste zděšená ze zpráv z internetu.

Píšete, že chodíte pravidelně na kontroly na adiktologii. Nepředpokládám, že samotné užívání Buprenorfinu může být důvodem k odebrání dítěte. Dítě patří k matce a matka je zákonným zástupcem dítěte. Má k němu řadu povinností. Pečovat o něj, hájit jeho práva, vychovávat jej atd. Stejně jako druhý zákonný zástupce, pokud jej dítě má. Dítě má právo na nepřerušovanou přítomnost zákonného zástupce i ve zdravotnickém zařízení. Dítě může být odebráno rodičům pouze na základě rozhodnutí soudu. Pokud by zákonní zástupci svým jednáním přímo dítě ohrožovali, může sociální pracovník dítě odebrat na základě předběžného opatření soudu. Pevně věřím, že se tak dít nebude. Pokud byste chtěla mít více informací vřele doporučuji kontaktovat Ligu lidských práv Burešova 6, 602 00 Brno, tel.: +420 545 210 446 fax: +420 545 240 012 e-mail: brno@llp.cz. nebo Agnes Bučínskou Němečkovou, vedoucí poradenského centra Českého helsinského výboru nemeckova@helcom.cz, tel: +420 770 127 828. Obě instituce by Vám mohly poradit jakým způsobem máte komunikovat, pokud by někdo měl v úmyslu porušovat Vaše práva, nebo Vám mohou doporučit komunikovat již předem s Vámi vybranou porodnicí. 

Moc Vám držím palce ať Vám zdravotníci pomáhají ve zvládnutí příchodu miminka na svět a hájí práva Vaše i Vašeho miminka.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Zkracování čípku

 Dobrý den, mohla bych poprosit o Váš názor na mou současnou situaci? Jsem aktuálně 32+4 a během prohlídky mi byl a zjištěna hraniční délka čípku 25mm. Dostala jsem gynprodyl a musím mít klidový režim, užívat nadále hořčík, abych se dostala alespoň do 35týdne..Poslední týdny pozoruji mnohem častější pobolívání v podbřišku, ale to jsem brala jako normalní vzhledem k týdnu, ve kterém jsem. Mám mít z této situace velké obavy? O kolik týdnů dříve by mohl porod teoreticky nastat, při současné délce čípku, může se délka změnit výrazně ze dne na den? A mám prosím zahájit masáž hráze už nyní? Chtěla jsem se připravovat i aniballem, ale ten je možné využívat až od 36 .týdne dle doporučení lékaře a vzhledem k mé situaci se bojím, že ho ani nestihnu použít. Mockrát děkuji za odpověď

Obecné
13.6.24

Dobrý den,

ptáte se, zda máte mít velké obavy, když byla naměřena délka čípku 25 mm po 30.týdnu těhotenství, zda se může výrazně změnit ze dne na den. Máte častější pobolívání v podbřišku. Zajímá vás, kdy může nastat porod a zda máte začít s masáží hráze popř. začít cvičit s aniballem.

Myslím, že Vás mohu uklidnit. Délka Vašeho čípku je úplně normální. Navíc po 30. týdnu těhotenství už nemá smysl délku čípku sledovat, protože úplně nevypovídá o tom, kdy porod nastane. Vřele doporučuji článek: https://www.nedoklubko.cz/2020/11/23/otevirani-porodnich-cest-zkracovani-delozniho-hrdla/, kde se můžete dovědět, že po třicátém týdnu těhotenství se čípek zkracuje,  ale že je to velmi individuální, u každé ženy jinak. Samotné zkracování čípku nevede k porodu. K porodu je nutná děložní činnost, kontrakce. Proto Vám byl doporučen hořčík, který snižuje svalové napětí, kromě jiných svalů také dělohy. Doporučená denní dávka je u těhotné ženy 310 mg. Je dobré mít to na paměti a zbytečně nebrat víc, neboť i nadbytek hořčíku v těle může mít nežádoucí účinky, např. křeče v břiše a hlavně průjem. Gynprodyl je hormon progesteron. Je otázkou zda ho musíte brát, když jste již po 30. týdnu a váš čípek je 25 mm. To ale proberte s Vaším lékařem. 

Stále nevíme úplně přesně, proč některá těhotenství končí předčasným porodem. Jedním z důvodů, který se uvádí je infekce. Pokud se chcete vyhnout potenciálně škodlivým aktivitám, pak bych Vám masáž hráze ani aniball v tuto chvíli nedoporučovala. Oboje praktiky s sebou nesou riziko zavlečení infekce do porodních cest odkud se může šířit až do dělohy a k miminku. Proto pokud s nimi chcete začít, vydržte až do 36. týdne, kde již je riziko předčasného porodu daleko menší. 

Můj názor na Vaší současnou situaci je takový, že není úplně jasné, zda se u Vás děje něco špatného. Délka čípku je normální. Pobolívání v podbřišku může mít více příčin a proto je dobré udělat zevní vyšetření a příčinu zjistit. Součástí může být posouzení toho, zda není vhodné podpořit břišní svaly nějakým podpůrným prostředkem, pásem nebo tejpy například. Určitě mějte klidový režim. Nedělejte nic namáhavého. Ideální je klid těla ale i mysli. Ideální by bylo, kdybyste našla porodní asistentku ve Vašem okolí, která by s Vámi vše v klidu probrala. Pokud o tom neuvažujete můžete alespoň zavolat na naší bezplatnou telefonní linku v pátek odpoledne mezi 15 -18 hodinou. Telefon: +420 228 229 143

Srdečně zdravím

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Syndrom modré hlavičky

Dobrý den, mohu se zeptat, co je to syndrom modré hlavičky, a jak případně vzniká? A také zda je to důvod pro okamžité ošetření, které nelze provést na těle matky? Děkuji za odpověď.

Porod
5.6.24

Dobrý den,

jsem ráda, že se obracíte na naši poradnu. Ptáte se, co je to syndrom modré hlavičky, jak vzniká a jestli je důvodem pro okamžité ošetření novorozence mimo tělo matky. 

U novorozence může nastat syndrom modré masky (Blue Mask Syndrome). Jde o specifické poranění, které vzniká jako důsledek stlačení hrudníku a vede k přetlaku v horní duté žíle a  popraskání žilek v oblasti hlavy a krku, což se projeví “modřinou”.

 Ano, je to důvodem pro ošetření novorozence na novorozeneckém boxu, kde mají pediatři po ruce odsávačku a vše potřebné. Pokud jste ještě v porodnici, zeptejte se pediatrů na vše, co Vás zajímá. Přeji Vám pohodové šestinedělí.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Malý plod

Dobrý den, cele těhotenství bylo bezproblémové, nemam žádné onemocnění ani v těhotenství ani mimo, všechny výsledky v pořádku, na poslední krvi jen nízká hodnota železa, jako při prvním porodu, tudíž v 31tt nasazen tardyferon. Při poslední kontrole na gynekologii v 36+2 nameren odhad 2500g, při registraci do porodnice v 37+0 naměřen odhad 2300g a odeslání na vyšetření průtoku a velikosti. To proběhlo v 38+1 kde mi naměřili odhad 2550g, jinak vše v pořádku. Já před otehotnenim 50kg a 160cm, manzel má 73kg a 173cm. V porodnici mě ovšem objednali na vyvolani v den termínu. Na dnešní kontrole v 38+6 u mě gynekolozky mi jen řekla ze to je běžný postup u menších plodu, čípek zatím nepripraven. Jako důvod k vyvolani mi bylo sděleno, ze plod nemusí mít dostatek síly na porod a placenta už nebude plod dostatecne vyzivovat. Já v sobě ovšem bojují, zda vyvolani opravdu podstoupit (pokud se do 8 dni nerozrodim spontánně). Mám doma tříleťačku a představa ze budu v nemocnici ještě déle než je běžné skrz vyvolani nás obe stresuje, zároveň pokud je placenta i průtoky ok neprijde mi nutné maly plod vyvolávat, ovšem nezávisle od 3 doktoru jsem slyšela to same, jen mám pocit ze jedou proste tabulkové a postupove, aniž by zvážili okolnosti. První dcera byla naprosto tabulková, poslední odhad 40+0 měla 3300g a narodila se 40+4 3100g spontánně. Vyvolání je naplánované mechanicky, balonkem. Taky nevim co od toho cekat. Dekuji

Indukce
5.6.24

Dobrý den,

jste na konci druhého těhotenství a máte naplánované vyvolání porodu, protože Vaše miminko je malé. Nevíte co od toho čekat. Nevíte zda vyvolání podstoupit či počkat do spontánního začátku porodu, jako tomu bylo u první holčičky. Tři lékaři Vám řekli, že se to tak dělá, že je to běžný postup. Jste spíše drobnějšího vzrůstu, Váš manžel také není žádná “vazba”. Pokud se podíváme na odhady hmotnosti Vašeho miminka, tak ve 36. týdnu vážilo odhadem 2500g, což je normální. Za týden miminko “zhublo” 200g. Za další týden “přibralo” 250g. Vy jste zdravá, jediné co užíváte je železo. 

Součástí péče v těhotenství je vyhodnocovat zdravotní stav Váš i Vašeho miminka. Když miminko roste málo, může to být známka nějakého problému. Běžně se u zdravých žen měří a vyšetřuje zevně, přes břicho, zároveň se vyhodnocuje aktivita miminka, množství plodové vody a to jak je  v děloze uložené. Ultrazvukem se měří velikosti jednotlivých částí miminka  a váhový odhad je pak výpočet. Odhad hmotnosti miminka, které je ještě v břiše je jen odhad a má své limity. Zažila jste to už u první holčičky. Odhad byl trochu vyšší než potom skutečnost.

Co tedy víte o Vašem miminku? Je zdravé a jen trochu menší, nebo je nemocné? Na to by Vám měli dát odpověď Vaši lékaři. Pokud je zdravé, nedává smysl ho vypuzovat z dělohy dříve než porod začne sám. Pokud je nemocné, pak je lepší aby se narodilo co nejdříve. Vzhledem k tomu, že vyvolání je naplánováno až za 8 dní, mám pocit, že se o zdraví Vašeho miminka lékaři zas tak neobávají. Pokud je zdravé, pravděpodobně do spontánního porodu ještě trochu vyroste. A bude mít větší sílu než má teď. Podstatné je, že při měření průtoků nebyl shledán žádný problém.  I vy sama si můžete vyhodnotit aktivitu miminka, tím, že sledujete jak se hýbe. Není žádný předepsaný počet pohybů za hodinu nebo za den, důležité je jak Vy ho vnímáte. Zda změnilo nějak chování a nebo se hýbe obvyklým způsobem. Každé dítě je jiné a už v břiše se vzorce pohybů mohou lišit. Děti někdy spí a někdy jsou vzhůru. Nejčastěji vnímají ženy pohyby večer, když ulehnou a chtějí spát a miminko nechce. Pokud máte jistotu, že Vaše miminko je alespoň několikrát denně aktivní, kope, má sílu, pak bych se do vyvolání porodu nehrnula. 

Choďte prosím na pravidelné kontroly a ptejte se na všechno co Vás zajímá přímo Vašich zdravotníků. Ti jsou povinni Vás informovat pravdivě a srozumitelně. Také Vám mohou nabízet různá řešení. Vy se pak rozodujete. Pomůckou při rozhodování zda nějaký zákrok podstoupit nebo ne Vám může být metoda BRAIN, kdy se ptáte na BENEFITY, tedy přínosy, dále na RIZIKA, tedy komplikace. A znamená ALTERNATIVA. Je nějaká jiná možnost co se může udělat? I je pak Vaše INTUICE, prostě co Vy sama cítíte, že je správné. N je pak NIC. Co se stane když se neudělá nic? Asi přistoupíte na vyvolání tehdy, když výhody s ním spojené, převáží nad riziky, když bude jasné, že se miminku skutečně nedaří dobře. 

Moc Vám přeji, aby Vaši zdravotníci uměli správně vyhodnotit stav Váš i Vašeho miminka, přeji si aby s Vámi mluvili konkrétně o Vašem zdraví a aby pak respektovali Vaše rozhodnutí zda se vyvolání podrobíte a nebo počkáte na samovolný začátek porodu. 

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Vcestná placenta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy je nejvhodnější (či řekněme nejzazší) doba ke zjišťování vcestné placenty. Na utz se jeví být uložena nízko, gynekolog chce ve 30. tt provést vaginální utz k potvrzení vcestné placenty. Zdá se mi to brzo, placenta se přece ještě může posunout mimo porodní cesty? Je provedení vaginálního utz jedinou cestou ke zjištění vcestné placenty? Děkuji velmi za zodpovězení mých dotazů.

Těhotenství
30.5.24

Dobrý den Ivo, děkujeme za Váš dotaz do poradny.

Řešíte vcestnou placentu. Ptáte se kdy nejpozději zjišťovat vcestnou placentu a zda je vaginální ultrazvuk jediná možnost, jak to ověřit.

Nepíšete jaký týden těhotenství jste teď a jak moc zasahuje placenta do dolního děložního segmentu nebo zda překrývá porodní cesty. Kolem 20tt zabírá placenta velkou část dělohy a často zasahuje i do dolního děložního segmentu. Jak miminko roste a děloha se zvětšuje, tak se zpravidla i placenta vytáhne výš. Ke konci těhotenství už by do spodní části dělohy zasahovat neměla. Kontrola kolem 30. týdne těhotenství je běžná a většinou ukáže, že se placenta vytáhla. Pokud by placenta zasahovala stále do děložního segmentu nebo byla blízko, pak by záleželo v jaké míře. Stav by se nadále kontroloval. 

Kam až placenta zasahuje se dá asi nejpřesněji určit vaginálním ultrazvukem. Měření ultrazvukem přes břišní stěnu by mohlo být méně přesné. Když se ultrazvuk nepoužíval, vyšetřovala se zasahující placenta pohmatem vaginálně. Tento postup už se dnes nepoužívá a vzdálenost se měří ultrazvukem.

Pokud byste chtěl situaci probrat podrobněji, můžete se obrátit na naši telefonní linku.

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

císařský řez - T-řez

Dobrý den, na děloze mi byl při CS proveden T-řez. Nemohu k tomuto typu řezu a následnému dalšímu porodu dohledat žádné informace, české ani zahraniční. Lékaři se ohánějí pouze statistikou možné ruptury dělohy ve výši 5%, přičemž mi ani nedokáží odpovědět, kde k této informaci přišli. Vaginální porod v ČR po tomto typu řezu není "dovolen", nesetkala jsem se s lékařem, který by k němu byl svolný, všichni ihned indikují CS. Máte prosím ponětí o ženách, porodnicích, kde by bylo možné se pokusit rodit vaginálně i s tímto typem řezu? Mohly byste mě prosím odkázat na nějaké zdroje, kde se lze dočíst důvody pro indikaci k dalšímu CS, z čeho vznikla ona 5% statistika atd., zkrátka, kde si mohu načíst nějaké informace k tomuto typu řezu? Děkuji za věnování času mému dotazu.

Císařský řez
Porod po císařském řezu
30.5.24

Dobrý den Renato,

hledáte informace o tom, zda je možné rodit vaginálně po císařském řezu, při kterém Vám byl udělán řez ve tvaru T na děloze. Zajímají Vás studie i zkušenosti.

Začnu asi u zdrojů. Těch je velké množství. Stačí zadat Vaginal Birth after Cesarean nebo zkratku VBAC a zobrazí se Vám obrovské množství článků. Namátkou třeba https://emedicine-medscape-com.translate.goog/article/272187-overview/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc&form=fpf.

I když se tam přímo nepíše o řezu ve tvaru T, tento stav spadá do kategorie klasický řez nebo řez na těle děložním nebo svislý řez na děloze. Jsou to řezy, které jsou mimo dolní děložní segment, které se obecně považují pro další porod za větší riziko ruptury dělohy. V současné době se nejčastěji řezy provádí právě v dolní části dělohy a spíše horizontálně což se považuje pro další těhotenství a porod za bezpečnější variantu. Zřejmě všude se dočtete, že ženy s jizvou na těle děložním jsou od vaginálního porodu zrazovány a nebo že se jim vaginální porod nedoporučuje. Další odkaz např. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507844/.

Studie, které se touto problematikou zabývají jsou spíše retrospektivní, to znamená, že se postupuje od jevu zpět a hledá se příčina. Samozřejmě do výsledků vstupují i jiné okolnosti než typ jizvy na děloze. Např. to zda je porod indukován či začne samovolně, zda žena kromě předchozího řezu vaginálně porodila atp.

Co se týče českého prostředí a statistik je asi dobré zmínit, že Česká republika má velmi výrazně nižší procento úspěšných vaginálních porodů po císařském řezu než například Spojené státy a Velká Británie, kde se úspěšnost pohybuje okolo 70-75%. V Česku je to pak okolo 27% jak můžete zjistit např zde: https://apodac.org/wp-content/uploads/CR-2021-ROBSON-SHRNUTI-A4.pdf nebo zde: https://apodac.org/wp-content/uploads/CR-2021-ROBSON-CELKOVE-VYSLEDKY.pdf.

Je to možná i tím, že ženy dostávají informaci, že něco není “dovoleno” nějakou autoritou. V souvislosti se zdravotní péčí jste to ale právě Vy, kdo dává “dovolení”, že zdravotník něco může učinit. Pokud nedáte souhlas s císařským řezem, nikdo by Vám jej neměl udělat. To neplatí pokud byste byla zbavena svéprávnosti nebo pokud byste pozbyla vědomí. Do té doby jste svéprávná a rozhodujete Vy o tom, co se s Vámi bude dít. Rozhodování může být někdy těžké. Existují i weby, které mohou pomoci: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/vbac/art-20044869

nebo: https://www.rcog.org.uk/for-the-public/browse-our-patient-information/birth-after-previous-caesarean/

Co se týče lékařů a zdravotnického týmu, který by se o Vás postaral s odborností ale i s respektem, je asi lepší obrátit se na vedoucí lékaře velkých porodnic, které jsou lépe vybavené technicky i personálně pro případ komplikací. Ptejte se na jejich konkrétní statistiky, jakou v dané porodnici mají úspěšnost vaginálních porodů po císařském řezu, kolik řešili ruptur dělohy a z jakých příčin a jak dopadly, nebo cokoliv co by Vás zajímalo. Lékař může radit, informovat, Vy rozhodujete. 

Žen, které mají jizvu ve tvaru T a chtějí rodit vaginálně asi nebude mnoho, ale můžete se pokusit hledat přes sociální sítě. Např. na FB existuje skupina: https://www.facebook.com/groups/875067359191495, nebo web: https://www.cisarovnam.cz/ , kde můžete najít podporu. Bez zajímavosti není ani to, že úspěšnost vaginálního porodu po císařském řezu zvyšuje kontinuální podpora jedné osoby během celého procesu porodu. Může to být někdo z rodiny, dula nebo porodní asistentka.

Přeji Vám, abyste našla porodnici, kde se budete cítit vítaná, kde o Vás bude pečováno a kde bude respektováno Vaše právo se rozhodnout.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Gynekologie

Dobrý den. Je možné podívat na foto ultrazvuku a poté říci váš názor co si o tom myslíte prosím? Případně lze zaslat vám například na email foto ultrazvuku?Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Katka

Ultrazvuk
30.5.24

Dobrý den Katko,

děkujeme za důvěru s kterou se na nás obracíte. Co se týče diagnostiky pomocí ultrazvuku necítím se kompetentní posuzovat  fotky. Porodních asistentek, které se zabývají ultrazvukovou diagnostikou je stále velmi málo.

Budete se muset obrátit na někoho jiného. I v rámci stávajícího systému péče máte nárok na druhý odborný názor. 

Přeji Vám, aby se Vám podařilo najít lékaře, který Vám pomůže. 

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Riziko předčasného porodu

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda je to normální, že mi i přes vysoké dávky hořčíku tvrdne břicho při chůzi a to jen když jdu na záchod. V 31tt mi zjistili zkrácený čípek 13mm a že se otvírám zevnitř trochu, hospitalizovali mě na pozorování a podání kortikosteroidů pro riziko předčasného porodu. Po propuštění domu a následné kontrole u svého gynekologa (po 2dnech) byl čípek 15mm. Přesto jsem měla dodržovat klidový režim, poléhavat. Předepsaný mám magnezium lactici 3x3tbl denně a utrogestan 0-0-2. I přes takovou dávku mi začalo tvrdnou břicho při jakékoliv námaze, spis mě táhne hodně dolů, neumím dýchat, jak by bylo miminko natlačené hodně nahoře a břicho je cele tvrdé v té horní části. Podbřišek je měkký. Piju k tomu tedy i magnezii neperlivou. Chci se tedy zeptat, zda mi opravdu tak moc tvrdne břicho, nebo v tom muže byt jiná příčina. Navic teda lezim už 2. Týden a začínám cítit hodně křeče v kyčlích, zádech, mívám hodně pocit bloknutí žeber. Do toho mám občas šílené návaly vedra občas zrychlený pulz třeba jen z té “procházky” na wc. Tlak mám normální většinou kolem 120/80. A co bych případně mohla udělat pro to, aby se to břicho nějak uvolnilo? Nevím jestli nemůže jít třeba o nějaké svalové napětí? Mám pocit, jak by tyhle problémy začaly až po nějaké době ležení. Děkuji.

Těhotenství
30.5.24

Dobrý den Veroniko,

popisujete rozličné potíže. Byl Vám diagnostikován zkrácený děložní čípek, berete Utrogestan a 9 tablet Magnesii Lactici denně. Ležíte. Ptáte se zda Vám skutečně tvrdne břicho a co můžete dělat proto, aby se břicho uvolnilo.

 V prvé řadě si myslím, že nemusíte jenom ležet. Lékař Vám radí polehávat. To znamená, že není dobré dělat cokoliv zatěžujícího a naopak je dobré často odpočívat. Neustálé ležení neprospívá tělu ani duši. 

Druhá věc, která by stála za vyjasnění je, zda skutečně je nutné, abyste brala Utrogestan, který se v těhotenství smí užívat pouze v prvním trimestru a pouze vaginálně. Nežádoucím účinkem může být spasmus dělohy, což je její stažení. Také množství magnesia, které užíváte je nad doporučené dávkování. V těhotenství by se navíc mělo magnesium užívat pouze tehdy, když se prokáže laboratorně, tedy z krve, že ho má těhotná nedostatek. Nadbytek hořčíku může způsobit nepravidelnosti srdečního rytmu. Být Vámi tak už další minerálky nepiji i když v nich je oproti lékům magnesia málo. Raději bych se spojila s porodní asistentkou, která Vám může udělat zevní vyšetření břicha a vysvětlit, zda to tvrdé co cítíte je skutečně děloha nebo pevné břišní svaly. Také s Vámi může probrat dýchání. Pravděpodobně dýchat umíte, dýcháte od narození, je ale pravda, že ve třetím trimestru je dítě už dost velké a postupně vyplňuje prostor pod bránicí, takže můžete mít pocity omezené dechové kapacity. Možná potřebujete jen více uklidnění a ubezpečení, že je vše v pořádku. Ono takové měření délky děložního čípku dokáže ženu dosti znejistit. A přitom strašně málo vypovídá o Vašem zdraví a o zdraví Vašeho dítěte. V zemích, kde péči v těhotenství poskytují porodní asistentky, se čípek běžně neměří. Ženy, které jsou v péči porodní asistentky mají také méně hospitalizací v těhotenství a méně předčasných porodů. 

Péče v těhotenství by měla být zaměřená nejen na kontrolu fyzického a psychického zdraví, ale také na podpoření toho, abyste se dobře cítila, abyste o sebe dobře pečovala, dobře jedla, dobře pila, cvičila a připravovala se na rodičovství. 

Přeji Vám ať najdete oporu ve Vašich zdravotnících, kteří Vám poskytují zdravotní služby.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

otehotneni

kdyz jsem ejakuloval a 5-10min pote jsem mel pohlavni styk muze otehotnet?

Početí
Antikoncepce
30.5.24

Dobrý den,

ptáte se nás, zda může partnerka otěhotnět, pokud jste měli nechráněný pohlavní styk, pár minut po vaší ejakulaci?

Ano, může. Preejakulát je tekutina, která se vylučuje při vzrušení muže, ještě před samotnou ejakulací. Může obsahovat spermie, které ulpěly v močové trubici ještě po předešlé ejakulaci. Pak záleží i na tom, v jaké fázi cyklu byla partnerka. Možnost otěhotnění vyloučit nelze.

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet
 

FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA