PORADNA PORODNÍ ASISTENTKY

BEZPEČNÉ MÍSTO PRO VAŠE DOTAZY TÝKAJÍCÍ SE NEJEN TĚHOTENSTVÍ, PORODU A ŠESTINEDĚLÍ.

NAŠE PORADNA JE BEZPLATNÁ A ANONYMNÍ, PRO VÍCE INFORMACÍ SI PŘEČTĚTE PRAVIDLA PORADNY.

TAKÉ SI MŮŽETE PROJÍT NEJČASTĚJI POKLÁDANÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI NA NĚ.

V ARCHIVU ZODPOVĚZENÝCH DOTAZŮ MŮŽETE VYHLEDÁVAT PODLE TÉMATU NEBO KLÍČOVÉHO SLOVA.

POKUD ANI TAK NEMÁTE JASNO, NEVÁHEJTE VYUŽÍT FORMULÁŘ A POLOŽIT VLASTNÍ DOTAZ.

NOVÝ DOTAZ
Váš dotaz byl úspěšně odeslán. Naše porodní asistentky se Vám ozvou nejpozději do 72 hodin.
Někde nastala chyba, zkontrolujte prosím zadané údaje.
TÉMA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Poloha při porodu

Dobrý den, děkuji Vám za možnost se zeptat. Zajímá mne, zda existuje někdo, kdo mi dopředu je schopný poradit, která z rodících poloh je pro mne vhodná (šířka pánve, poloha dítěte). Případně, která z pražských porodnic je vstřícná k porodu v kleče či v podřepu. Můj první porod byl nuceně na gynekologickém křesle a zkončil operativním zásahem (VEX). Dosud si myslim, že přirozenější poloha porodu by vše zjednodušila. A tak to po druhé nechci podcenit. Děkuji Vám a přeji krásný den.

Porod
Výběr porodnice
6.12.22

Odpověď:

Dobrý den Petro,

těší mě, že se obracíte na naši poradnu. Ráda byste své druhé dítě přivedla na svět v respektujícím prostředí pro Vás i miminko. Záleží Vám na tom, abyste nebyla omezovaná v pohybu a zvolila si takovou polohu, která Vám bude vyhovovat.

Ptáte se, zda existuje někdo, kdo by Vám dopředu mohl doporučit vhodnou polohu při porodu. Záleží na tom, jak moc dopředu myslíte. S možnostmi a výhodami jednotlivých poloh je dobré seznámit se předem. Buď na kurzech předporodní přípravy nebo při individuální konzultaci s porodní asistentkou. Během porodu je pak dobré volit polohy intuitivně. Jenom když porod nepostupuje tak jak by měl, měla by Vám porodní asistentka navrhnout polohu, která bude pro postup porodu prospěšná.

Světová zdravotnická organizace ve svých doporučeních pro Pozitivní zkušenost s mateřstvím doporučuje u žen s nízkým rizikem povzbuzovat je k pohybu a k zaujímání vzpřímených pozic během porodu. Tyto svislé polohy nebrání působení gravitační síly. Podrobné vysvětlení variant poloh při druhé době porodní, jejich výhody a nevýhody, by Vám měla podat porodní asistentka. A to buď přípo porodní asistentka pracující v porodnici nebo komunitní porodní asistentka viz mapa porodních asistentek

Co se týče výběru porodnice, Unipa nemá informace v kterých porodnicích personál povzbuzuje ženy k volnému pohybu při porodu, pomáhá jim při zaujímání úlevových poloh jako je dřep, sed, poloha na všech čtyřech a zajišťuje pomůcky pro vertikální polohy. Zde si můžete přečíst informace, které o sobě poskytují porodnice i zkušenosti, které si z porodnic odnesli rodiče.

Přeji Vám, abyste ke svému porodu měla atmosféru důvěry v to, že máte schopnost přivést svoje dítě na svět způsobem, jaký je Vám blízký. 

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Bažantová
Sdílet

Strach, možná deprese

Dobrý den,

mám termín 2.ledna, takže porod se blíží a mám pocit, že nemám vůbec ty správné pocity, které bych měla mít. Největší strach mám právě z období po porodu...všude kolem člověk slýchá, jak je to náročné období, že hrozí laktační psychoza a podobné hrůzy. Strach mám především proto, že celé těhotenství prožívám bohužel zle....miminko bylo chtěné, plánované a měli jsme to velké štěstí, že to vyšlo i velmi brzy. Hned ve 2.měsíci mi začalo nechutenství, které tedy bohužel trvá celou dobu...měla jsem i Covid, který mi naprosto změnil chutě a pachy, takže ze zdravé stravy, na kterou jsem byla zvyklá, jsem najednou požila jen sladké buchty...dá se říct, že nic jiného téměř jsem nebyla schopná pozřít. Pak teda naštěstí přibylo mléko a některé jogurty, občas ovoce....ale maso a veškerá zelenina v jakékoliv podobě znamenalo vždy zvracení....tolik jsem si přála dávat tělu to nejlepší, ale není to možné. Po celou dobu jsem také řešila vztahové potíže, které mě velmi stresovaly....dá se říct, že pláču celé těhotenství...od 5.měsíce se mi přidala symfýza, takže skrz extrémní bolesti stydké kosti mám i omezený pohyb, nezvládnu ani vycházku...nějak mám tedy pocit, že tohle všechno, jak to trvá takto dlouho, se na mně výrazně podepsalo a jsem úplně jiný člověk...strašně negativní, vznětlivá, výbušná, plačtivá....vyčítám si, že nejsem schopná více zatnout a kvůli miminku se snažit se takto necítit. Mám strach, že to na něj přenáším....on má naštěstí všechny výsledky v pořádku a zatím se mi v bříšku drží, už i otočený hlavičkou dolů. Chtěla bych se především poradit, jestli to mám řešit nějak ještě dál nebo to aktuálně nechat a vyčkat po porodu, případně jestli i na tohle upozornit/svěřit se v místě, kde budu rodit. Tam mám jít teď po neděli na registraci k porodu a zároveň větší vyšetření, určitě budeme dle mého gynekologa i řešit tu symfýzu. U některých žen to po porodu hned zmizí ta bolest.... Moje okolí mi říká, že to jsou hormony hlavně a že to přejde...a až malého uvidím apod, že budou jiné starosti. Zároveň jsou kolem mě ženy, které řeknou že když jsem teď takhle k.o., co chci dělat potom...že to je pak mnohem horší....samozřejmě každý je jiný, nedá se řídit podle ostatních..to vím. Jen že jsem teď opravdu zoufalá, z toho, jak se cítím...porodu se sice bojím také, ale říkám si, že to je příroda a že to dobře dopadne, asi jediné pozitivum, které v hloubi duše někde mám...nějaká intuice nebo nevím. Nejvíce se bojím toho, co bude potom....skrz to, že se vlastně třičtvrtě roku cítím mizerně. Jen podotknu, že doma funguju v rámci možností....uklízím, vařím, obchod také zvládnu, do práce jsem chodila celou dobu a na MD jsem nastoupila až dle zákona 6.týdnu před porodem. Předem mockrát děkuji za odpověď a omlouvám se za vyčerpávající text S pozdravem Veronika (ještě možná dodám, že je mi 31 a žiju s přítelem daleko od své blízké rodiny a je to mé první těhotenství....jeho maminka mě navíc moc nebere, takže se i v této pro mě nelehké době cítím o to hůř, ona je např. jedna z těch, která nechápe, že mám takové "potíže" ve svém věku, že to není normální, že jí nic nebylo apod....já jsem také upřímně nečekala, že bych takové těhotenství měla, jsem totiž aktivní žena, zdravý životní styl a žádné zdrav. komplikace....ale je pravda, že jsem už delší dobu řešila vztahové záležitosti, které mi braly spoustu energie....)

Duševní zdraví
Těhotenství III. trimestr
Šestinedělí
6.12.22

Odpověď:

Dobrý den, milá Veroniko,

děkujeme, že se obracíte na naši poradnu. Je moc dobře, že sdílíte svá trápení a nezůstáváte tak na ně sama. Píšete o svých obavách z poporodního období zejména s ohledem na různé těhotenské obtíže. Ptáte se, zda svoji situaci řešit ještě teď před porodem, například v porodnici, a nebo počkat, jak bude probíhat šestinedělí.

Chápu Vaše obavy, zdaleka ne každé těhotenství je bezproblémové, někdy se ženy potýkají s množstvím velmi nepříjemných tělesných symptomů, které dokáží prožívání těhotenství komplikovat. Vlídné a chápající prostředí zpravidla pomáhá obtíže zmírnit, ale Vy se asi, jak jsem pochopila, setkáváte spíše s nepochopením, možná se pak cítíte o to hůř a tím tak musíte navíc čelit i psychickému stresu a frustraci. To vše je asi velmi vyčerpávající.

Z mého pohledu je vždy nejlépe, když je žena připravující se na porod v optimálním fyzickém a psychickém stavu, tak aby měla dost sil zátěž dobře zvládnout. Hledala bych tedy pomoc ve svízelné situaci už teď. Možností je více:

1/ obrátit se na porodnici, kam se půjdete registrovat (záleží na tom, zda lékaři a porodní asistentky budou empatičtí a budou Vám naslouchat)

2/ mateřské centrum ve Vašem okolí: v rámci předporodních setkávání žen byste zde mohla získat nejen porozumění a podporu, ale také inspiraci, co vše pro sebe teď ještě můžete udělat

3/ komunitní porodní asistentka: v její péči byste měla nalézt nejen psychickou oporu, ale i rady, jak zmírnit nepříjemné fyzické obtíže (může Vás např. kvůli symfýze naučit vázání bříška do šátku) a měla byste šanci dostat se ještě před porodem do stavu větší pohody (některé porodní asistentky používají k vyladění do dobré nálady bylinky, aromaterapii, homeopatii, těhotenské masáže a pod.)

4/ telefonická Linka Rodím v klidu: zde jsou Vám zdarma k dispozici zkušené porodní asistentky, volat můžete opakovaně - vždy když cítíte, že je toho na Vás už moc

5/ se strachy, smutky, depresemi a vztahovými obtížemi by také měla pomoci i cílená psychoterapie: dnes je možné volit osobní setkávání, ale i on-line formu, optimální by byla práce v empatickém a rozumějícím prostředí, pravděpodobně s ženou - psychoterapeutkou. Dobrého terapeuta je vždy lépe hledat pomocí doporučení někoho, kdo má osobní zkušenost. On-line terapeuty můžete hledat např. na www.hedepy.cz, osobní i on-line terapeuty na www.terapie.cz, kde pracují psychoterapeuti s ověřeným vzděláním.

Vnímám z Vašeho dotazu i pozitivní přístup: je skvělé, kolik práce jste během tak obtížného těhotenství zastala. Stejně tak je moc dobře, že nasloucháte své intuici (těhotné ženy jsou obvykle velmi vnímavé), která Vám říká, že porod je přirozený proces a že ho dobře zvládnete.

Varianta, že už teď pro sebe vyhledáte nějakou formu pomoci, je dobrá i v tom, že pokud byste prožívala výrazně negativně poporodní období, už budete vědět, na koho se obrátit. Nicméně to, že máte obtížné těhotenství, vůbec neznamená, že obtížné bude i šestinedělí.

Přeji Vám, abyste nalezla pro sebe nejlepší formu pomoci a abyste se před porodem dostala do dobré pohody.

Za tým #rodimvklidu,
Světlana Francová
Sdílet

Kontrola po ambulantním porodu

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat - zvažuji variantu ambulantního porodu (v případě, že bude vše v pořádku samozřejmě) a zajímalo by mě, zda je v takovém případě nutné domluvit si PA na prohlídku v domácím prostředí? Vím, že je to hojně doporučované, bohužel ale mám nejbližší komunitní PA poměrně daleko (cca 1 hod. cesty). Na veškeré screeningy miminka bych se vrátila zpět do porodnice, tuto možnost mám od mnou vybrané porodnice již potvrzenou. Zároveň mám na první týden po porodu domluvené se svou maminkou (která má za sebou pět porodů), že by se o nás přijela starat a pomohla by, s čím bude třeba. Doporučili byste i v takovém případě investovat do návštěvy PA? Jde mi především o to, že bych musela hradit i náklady na cestování, zároveň mám termín kolem Vánoc a nejspíš se nebude každému chtít jet tuhle vzdálenost. Zajímalo by mě tedy, jestli je tato návštěva po ambulantním porodu nutná či nikoliv?

Šestinedělí
1.12.22

Odpověď:

Dobrý den, Nikolo,

děkujeme, že se obracíte na naši poradnu. Zjišťujete informace, jak je to s poporodními návštěvami porodní asistentky po ambulantním porodu za situace, kdy máte zajištěný screening miminka v porodnici.

Komunitní PA pečuje po porodu nejen o miminko, ale i o Vás. Kontroluje např. jak se hojí případné porodní poranění, jak intenzivní jsou očistky, jak se zavinuje děloha atp. Pomáhá také se začátkem kojení, sleduje poporodní úbytek miminka na váze a jeho celkový stav, kontroluje hojení pupečního pahýlu, a může odebrat i vzorek krve na screening “z patičky”.

Chápu, že se obáváte ceny za poporodní návštěvy, které by cestovními náklady mohly značně narůst, proplacení péče PA zdravotními pojišťovnami je bohužel v současné době velmi komplikované.

Ptáte se, zda je návštěva PA po porodu nutná. Na to nedokážu jednoznačně odpovědět, poněvadž především bude záležet na Vašem aktuálním zdravotním stavu, kolik hodin po porodu budete z porodnice odcházet, a také, jak se po porodu budete cítit.  

Doporučovala bych si komunitní PA přeci jen vyhledat, oslovit ji a sdělit jí Vaše představy, jak by měl návrat z porodnice podle Vás nejlépe vypadat, jaká jsou Vaše přání a potřeby, možná pak společně dohodnete různé varianty péče o Vás a o miminko.

Přeji Vám, abyste našla flexibilní PA, která se bude moci přizpůsobit Vaší aktuální situaci.

Za tým #rodimvklidu,
Světlana Francová
Sdílet

Ambulantní porod

Dobrý den, chci se zeptat..

Zvažují ambulantní porod a zajímá mě jak to chodí s PA. Lze to tak, že budu rodit v porodnici bez ní a PA by pak dojela na kontrolu domů po porodu (na screening patičky a jiné) Nebo se mnou musí prožít celý proces včetně porodu?

Děkuji mockrát.

Porod
Šestinedělí
Doprovod k porodu
28.11.22

Odpověď:

Dobrý den, Veroniko,

děkujeme za Váš dotaz. Ptáte se, jaké jsou možnosti následné péče porodní asistentkou v případě ambulantního porodu.

Obě varianty, které zmiňujete, jsou možné: můžete si vybrat svoji porodní asistentku k porodu, která k Vám pak bude jezdit na kontroly, jak se daří Vám i miminku a také provede odběr na screening z patičky. Také si ale můžete dohodnout se svojí porodní asistentkou jen poporodní péči. Záleží tedy na Vás, jaká možnost Vám více vyhovuje. Seznam komunitních porodních asistentek - členek UNIPA najdete zde: Mapa členek Unie porodních asistentek - UNIPA - Unie porodních asistentek

Přeji Vám, aby vše běželo podle Vašich představ.

Za tým #rodimvklidu,
Světlana Francová
Sdílet

Leidenská mutace a vyvolání porodu

Dobrý den,

Zajímá mne jestli je opravdu důležité porodit ještě před termínem když má žena Leidenskou mutaci a mutaci Protrombinu? Miminko se má dobře, vše v pořádku, žádné komplikace.V případě jak dlouho je možné čekat, i po termínu porodu? Jsem zajištěna Fraxiparinem -aby nedošlo ke srážlivosti krve, proto moc nerozumím tomu vyvolávání. Můžete mi prosím sdělit Vás pohled na věc, a jaká jsou rizika po termínu? Nelíbí se mi že by k vyvolání mělo dojít pouze z preventivních opatření. Děkuji

Vyvolání porodu
Porod
1.12.22

Odpověď:

Dobrý den,

zajímají Vás rizika spojená s těhotenstvím po termínu při trombofilních mutacích za současné léčby Fraxiparinem. Nelíbí se Vám představa vyvolání porodu z preventivních důvodů. Vy sama nevnímáte žádné potíže, miminku se daří dobře.Leidenská mutace a mutace protrombinu zvyšují riziko trombózy. V těhotenství je pak s tím spojené riziko potratu a preeklapsie. Myslím, že snaha vyvolávat porod před termínem je snahou eliminovat případné potíže. I přes léčbu Fraxiparinem není naprostá jistota, že k nějakým potížím nemůže dojít. Spíš než nutnost vyvolat porod jde o snahu riziko preeklapsie pro Vás i dítě snížit. Myslím, že lékaři uvažují tak, že po 37. týdnu těhotenství je dítě již dostatečně zralé a výhody dalšího pokračování těhotenství nepřevažují nad riziky. Na druhou stranu i vyvolání porodu má svá rizika. Dítě může být nezralé. Je větší pravděpodobnost, že porod skončí císařským řezem.

Myslím si, že pro Vás je důležité, kromě svědomitých kontrol ke konci těhotenství, hlavně dobrá komunikace s lékaři. Abyste se mohla dobře rozhodnout, zda s případným vyvoláním porodu budete souhlasit, musíte mít tolik informací, kolik potřebujete. Pokud Vám tedy indukci nabídnou, ptejte se na vše co Vás zajímá. Nejen jak indukce probíhá a jaké bude mít pro Vás a Vaše dítě důsledky, ale i jaká má rizika. Také se ptejte na možnost, že se indukce neudělá. Lékaři by měli zohlednit vždy Váš zdravotní stav, ale i Vaše postoje k navrhovaným postupům. Lékař radí, Vy rozhodujete. Každé rozhodnutí, které v životě učiníte, s sebou přináší výhody i rizika. To platí i pro rozhodování během porodu. Způsob, jakým se rozhodujete, vychází z Vašich potřeb a hodnot a je ovlivněn Vaším zdravotním stavem v době kdy rozhodnutí činíte.

Přeji Vám, aby vše šlo dobře jako doposud. Se srdečným pozdravem

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Zkracování děložního čípku 28tt

Dobrý den,

ráda bych znala názor ještě jiných odborníků, než je můj gynekolog. Jsem nyní ve 28tt. Už cca od 22tt se mi postupně dle UTZ údajně zkracuje děložní čípek. Po dnešní kontrole mi lékař naměřil 30mm. Žádné další potíže nemám (krvácení, bolesti, infekce), pouze po delším stání nebo chůzi pocit tlaku v oblasti pánevního dna. Je tato hodnota opravdu tak kritická a mám se skutečně obávat předčasného porodu? Jak moc je toto zběžně vyšetření vypovídající? Neměl by můj lékař doplnit ještě nějaká laboratorní vyšetření (dočetla jsem se o nějakých markerech, které hrozící předčasný porod můžou potvrdit). Zatím dodržuji v rámci možností klidový režim a užívám Mg. Je to moje druhé těhotenství a u prvního jsem měla ten stejný problém. Podotýkám, že první těhotenství skončilo plánovaným CS v 38tt pro polohu KP. Předem moc děkuji za odpověď, případně nasměrování na nějaké odborné publikace či studie zabývající se tímto tématem.

S pozdravem Veronika

Těhotenství III. trimestr
Ultrazvuk
1.12.22

Odpověď:

Dobrý den Veroniko,

děkujeme za Váš dotaz do poradny. Píšete, že jste ve 28tt a lékař Vám naměřil na UZ čípek 30mm, jinak nepociťujete žádné potíže. Ptáte se, zda se obávat předčasného porodu.

Ze zkracování děložního hrdla, se bohužel nedá odtušit, kdy budete rodit. Píšete, že je to Vaše druhé těhotenství a v prvním jste měla podobnou zkušenost. Přesto nedošlo ke spontánnímu porodu před 38tt. U dalších těhotenství může ke včasnému zkrácení nebo i otevírání hrdla u některých žen dojít a přesto rodí v termínu. Pokud tuto zkušenost máte již z prvního těhotenství, může se to opakovat.Obecně se jako hranice u měření na UZ považuje čípek 25mm a méně před 30tt. Měření na UZ ale nemusí být přesné. Také lékař mohl posuzovat zkrácení od poslední kontroly. Doporučil Vám klidový režim a užívání Mg. Je to standardní postup. Možná Vám ale nedostatečně vysvětlil rizika a příliš Vás zneklidnil. Odběry o kterých se zmiňujete by mohl být test na fibronektin, který se dělá mezi 22tt a 30tt. Indikuje ho po zvážení lékař, pokud je před 30tt délka hrdla 25mm a méně.

Vycházela bych tedy z toho, že kritické hranice zkrácení hrdla nedosahujete. Pokud se u vás neobjeví žádné další známky předčasného porodu (odtok plodové vody, kontrakce, krvácení) a budete se cítit dobře, užívejte si druhé těhotenství v klidu. Na další kontrolu si můžete na lékaře předem připravit dotazy, pokud to s ním budete chtít probrat podrobněji.Přeji Vám klidné těhotenství bez obav.

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Výsledky z 1.sceeningu

Dobrý den, chci se zeptat…Byla jsem ve 14. týdnu na 1. kombinovaném screeningu ( na ultrazvuk bylo všechno v pořádku) lebka normální, nosní kustka přítomna….Ale krevní testy dopadly špatně. Vyšel pozitivní test na down. syndrom 1:35…Mužů se zeptat co to pro me znamená? Ze bude dite postižené? Zda je nějaká naděje při takovém čísle, ze malé v poradku? Stále nad tím přemýšlím a jsme z toho nešťastná…19.9. Se mám dostavit na další krevní vyšetření… Doktor se mi to snažil do telefonu vše vysvětlit ale byla jsem z toho cela rozhozena..předem

Dekuji za odpověď.

Těhotenství
Těhotenství I. Trimestr
Ultrazvuk
1.12.22

Odpověď:

Dobrý den,

chápu Vaše rozrušení z výsledků testu krve, které jsou součástí takzvaného prvotrimestrálního screeningu. Doktor Vám po telefonu sdělil výsledek a pozval Vás na další testy. Dobré je, že na ultrazvuku žádné odchylky od normálu nejsou patrné. Kladete si otázku zda je nějaká naděje, že dítě bude v pořádku.

Screening jako takový nemůžeme brát jako diagnózu. Je to určitá metoda, která se zaměřuje na zachycení určitého problému. V těhotenství se jedná o málo invazivní kombinaci vyšetření biochemického z krve, ultrazvuku a anamnézy. Z toho všeho se pak určí míra rizika. Pokud test vyjde pozitivní, dělají se další upřesňující testy, které vedou k potvrzení nebo vyvrácení podezření. Rozumím tomu, že čekání a nejistota jsou skličující.

Nicméně ani pozitivní výsledek prvotrimestrálního screeningu rozhodně neznamená, že by Vaše dítě muselo nutně trpět vrozenou vývojovou vadou, pouze informuje o vyšší pravděpodobnosti tohoto rizika.

Pokud byste chtěla, zavolejte Vašemu doktorovi a domluvte si osobní schůzku. I když Vám vše řekl po telefonu, možná by Vám pomohlo, kdybyste měla možnost si vše vyslechnout ještě jednou, osobně. Můžete si vzít sebou někoho blízkého a dopředu si promyslet na co všechno se potřebujete zeptat. Myslím si, že o takto citlivých a důležitých věcech by lékař měl komunikovat přímo, spíš než po telefonu.

Přeji Vám aby vše dopadlo dobře. Naděje určitě je.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Porod po císařském řezu ve Vyškově

Dobrý den.Mám za sebou dva císařské řezy (kp + vysoká hmotnost dětí kolem 4 kg).Nyní jsem v 28. týdnu a vše v pořádku. Ráda bych porodila tentokrát přirozeně, ale ve Fakultní nemocnici Olomouc mi už při druhém řekli, že další přirozeně nenechávají. Jaká je v tomto případě praxe v porodnici ve Vyškově? Dostala se ke mě informace, že i po dvou císařích dávají přirozenému porodu šanci.Děkuji za odpověď.

Porod po císařském řezu
6.12.22

Odpověď:

Dobrý den,


děkujeme Vám za Váš dotaz. Zajímá Vás, jaká je praxe v nemocnici Vyškov, při poskytování péče během vaginálního porodu po dvou císařských řezech.

Ano, i já mám informace, že porodnický tým ve Vyškově zvládá podporovat ženy, které se rozhodnou rodit vaginálně i po dvou císařských řezech. Určitě je dobré, domluvit si ve Vyškově schůzku se zkušeným lékařem a informovat se o možnostech. Také doporučuji přípravu na porod s porodní asistentkou nebo dulou a pak kontinuální podporu během porodu někým blízkým, dulou, nebo porodní asistentkou. Pokud jste zdravá a Vaše těhotenství se vyvíjí normálně, je vaginální porod dobrou volbou.

Moc Vám přeji, aby se Vám to podařilo.

Se srdečným pozdravemza tým poradny Rodím v klidu Marie Vnoučková porodní asistentka

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Přirozený porod po CS a myomektomii

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné porodit vaginálně po předchozím porodu CS 09/2021 , který byl pro myom ten mi půl roku po CS 4/2022 odstranili-byl v oblasti isthmu ze zadní stěny a při odstraňování do dělohy je ve zprávě napsáno zdaleka neproniknuto IU. Naléhal jen kouskem na dělohu. Chtěla jsem se zeptat zda pokud znovu nenaroste nějaký myom je možné s touto diagnózou za předpokladu , že jizva bude dostatečně silná, rodit vaginálně, když byl ten myom , vlastně jako na povrchu, tudíž nebylo do dělohy moc řezáno. Doufám, že jsem to napsala dostatečně srozumitelně.Děkuju za odpověď.Mudriková Věra

Císařský řez
Porod po císařském řezu
6.12.22

Odpověď:

Dobrý den Věro,

děkujeme Vám za dotaz do naší poradny.

Zajímá Vás, zda je možné rodit vaginálně po operacích na děloze, které jste prodělala. Máte za sebou porod SC a odstranění myomu.

Předně bych Vám ráda napsala, že z informací ve Vašem dotazu, nemohu vyvodit žádný jednoznačný závěr. Vaginální porod po předchozích operacích možný je, za splnění určitých podmínek. Bude třeba, abyste v následujícím těhotenství (a ideálně už před tím) tuto možnost konzultovala s Vaším ošetřujícím gynekologem, který bude mít o Vašem zdravotním stavu ucelený přehled. Pokud ve stávajícího OG nemáte dostatečnou důvěru, registrujte se jinde. Hledejte někoho, kdo Vás bude pravdivě informovat o možnostech, jaké v danou chvíli máte a ideálně Vám i navrhne další vhodné postupy. Z Vašeho dotazu to chápu tak, že zatím těhotná nejste. Můžete se tedy na další těhotenství připravit. Obecně se další těhotenství doporučuje nejméně rok od poslední operace na děloze, aby se jizva měla šanci zhojit. Doporučila bych Vám najít si porodní asistentku nebo fyzoterapeuta, kteří se zabývají prací s jizvami. Jizvu je možné opečovat a podpořit v hojení masírováním, cvičením, správným pohybem a dýcháním i celkovou životosprávou.

Ať se Vám daří Za tým poradny Rodím v klidu Markéta Koubková porodní asistentka

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Cysty v těhotenství

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně cyst v prsu. Jsem ve 33tt a včera mi lékař sdělil, že mám v pravém prsu dvě velké cysty naplněné vodou velikosti 5cm a 4cm, cysty nebolí, ani bych to nepoznala, že tam jsou. Nabídl mi punkci, kterou jsem již 3x absolovala, ale nevím jak velký vliv to může mít na prsa v této fázi, kdy prsa se připravují na kojení? Nemáte s tím zkušenosti? Nebo mám nechat udělat punkci nyní? Nebo spíše po porodu?Děkuji za odpověď

Těhotenství
23.11.22

Odpověď:

Dobrý den,děkujeme za dotaz do poradny porodních asistentek. Lékař Vám diagnostikoval 2 cysty v prsu, které jste měla již 3 x punktované. Zvažujete zda podstoupit další punkci ještě v těhotenství nebo ji odložit na dobu po porodu.Velmi pravděpodobně Vás už lékař informoval, že cysty jsou poměrně běžné a pokud nepůsobí komplikace či bolesti, není třeba chirurgické odstranění. Po odsátí mohou zkolabovat a vymizet. Jen velmi zřídka obsahují nádorové nebo přednádorové změny, pak je samozřejmě nutné je odstranit. Každý invazivní zákrok, tedy i punkce, může přinášet i určité riziko infekce a následných komplikací, i když velmi nízké. Píšete, že Vám cysty momentálně nepřinášejí žádné obtíže a tak zvažujete konzervativní řešení (tedy bez zákroku), které by přinášelo výhodu klidného konce těhotenství. V praxi jsme se s kolegyněmi nesetkaly s tím, že by cysty přinášely nějaké obtíže při kojení, většinou bývají poměrně pružné a přizpůsobivé.Myslím, že se zde nedá jednoznačně říct, které řešení je to správné. Jste-li pod lékařským dohledem a cysty byly doteď bez onkologického nálezu, nehrozí riziko z prodlení, máte možnost volit podle sebe, podle vlastních priorit. Každá žena prožívá své mateřství jedinečným způsobem, některá je citlivější v době těhotenství a každý zákrok je pro ni hodně vyčerpávající a stresující, jiná má zase citlivější prsa v době kojení. Věřím, že sama dojdete k rozhodnutí, se kterým budete spokojená - podle toho, co je pro Vás méně stresující.Budete-li chtít, můžete volat i na naši telefonickou linku (tel. 228 229 143), kde můžete v pondělí (od 9 do 12 h) a v pátek (od 15 do 18 h) hovořit s porodními asistentkami, se kterými můžete sdílet všechny obavy a starosti a které Vám pomohou se rozhodnout.Přeji Vám klidný konec těhotenství, zdravíza tým poradny Rodím v kliduSvětla Francováporodní asistentka

Za tým #rodimvklidu,
Světlana Francová
Sdílet
 

Sledujte nás také na sociálních sítích