PORADNA PORODNÍ ASISTENTKY

Bezpečné místo pro vaše dotazy týkající se nejen těhotenství, porodu a šestinedělí.

Naše poradna je bezplatná a anonymní, Pro více informací si přečtěte pravidla poradny, nebo si projděte nejčastěji pokládané otázky a odpovědi na ně.

V archivu zodpovězených dotazů můžete vyhledávat podle tématu nebo klíčového slova.

Pokud ani tak nemáte jasno, neváhejte využít formulář a položit vlastní dotaz.

Můžete nám také zavolat!

Porodní asistentky z našeho týmu jsou tu pro Vás každý všední den.

pondělí 9-12 hod
úterý 12-15 hod
středa 15-18 hod
čtvrtek 9-12 hod
pátek 15-18 hod

Volejte na:
+420 228 229 143
NOVÝ DOTAZ
Váš dotaz byl úspěšně odeslán. Naše porodní asistentky se Vám ozvou nejpozději do 72 hodin.
Někde nastala chyba, zkontrolujte prosím zadané údaje.
TÉMA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bolesti v prsou

Dobrý den, začínám nyní 35. tt a poslední dva dny mi začala štípat jedna bradavka. Zkoušela jsem dát trochu jogurtu s tvarohem, byť to bylo příjemné, nepomohlo to. Později odpo to přestalo, ale ráno zase začalo. Děkuji moc a přeji pěkný víkend. Markéta

Těhotenství III. trimestr
3.12.23

Dobrý den Markéto. Píšete nám do poradny, že řešíte v 35tt štípání v bradavce.

V těhotenství procházíte hormonálními změnami. Prsa se zvětší a připravují se na laktaci. Někdy může už v těhotenství z prsů odkapávat mlezivo, prsa mohou být napnutá a ženy mohou citlivě vnímat různé pnutí, tlak, brnění, svědění, zvýšenou citlivost apod. 

Zkuste nosit podprsenku z přírodních materiálů bez kostic, která vám dobře padne. Vyzkoušejte třeba květovou vodu z levandule nebo růže (seženete v drogerii). Když si přes den vzpomenete nebo pocítíte svědění, stříkněte na prsa bylinnou vodu a nechte volně zaschnout. 

Když by svědění nepřestávalo a naopak se stupňovalo nebo se přidalo i zarudnutí / suchost aj. Mohlo by se jednat o mykózu. V takovém případě zkuste vynechat ze stravy cukr a lepek, prsa můžete potírat extraktem z grepových jader a na další kontrole se poradit se svým obvodním gynekologem nebo lékařem v nemocnici, pokud o vás budou od 36tt pečovat tam.

Užijte si závěr těhotenství a pokud se budete chtít na něco doptat, neváhejte nám zavolat.

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Alkohol v pralinkách v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se Vás zepta na požití alkoholu v těhotenství. Jsem nyní v 9. týdnu a dnes jsem ochutnala Belgické pralinky. Ve chvíli, kdy mi bylo nabídnuto, já si jeden kousek vzala a snědla, mě vůbec nenapadlo, že by tam mohl být skutečně alkohol. Jednalo se o větší pralinku, která má 16,4 g a obsahuje 0,6 % etylalkoholu. Jsem z toho nyní ve stresu, vím, že se jedná pouze o jeden větší kus bonbonu, který obsahuje alkohol, ale kdybych to tušila, nikdy si ho nevezmu. Může být, prosím, plod jakýmkoliv způsobem ohrožen i v takovémto množství? Měla bych to řešit s gynekologem či na to upozornit na screeningu? Je možné během těhotenství zjistit, jaký dopad měl alkohol na plod třeba již na 1. screeningu? Moc Vám předem děkuji za odpověď, které si moc vážím. S pozdravem těhulka

Těhotenství
29.11.23

Dobrý den,

v 9.týdnu těhotenství jste ochutnala  pralinku s alkoholem a zajímá vás jaký to může mít dopad na vaše těhotenství, na vaše miminko a zda se to dá poznat při screeningu na konci prvního trimestru. 

Myslím, že vás mohu uklidnit. Takto malé množství alkoholu s největší pravděpodobností nezpůsobí žádné potíže. Alkohol vstřebáváte vy svým zažívací traktem, pak se teprve dostává do krve. Myslím že 0,6% z 16,4 g je tak miniaturní množství, že se ve průměrných 4,5 litrech krve úplně ztratí. 

Screening v prvnim trimestru se zaměřuje nejvíce na chromozomální odchylky. Ty vznikají v době početí ne tedy v 9. týdnu. 

Je dobře že žádnou další konzumaci alkoholu  v těhotenství neplánujete. Nedoporučuje se žádný alkohol v těhotenství. Nenarozeným dětem nejvíce ubližují opakované a vysoké dávky alkoholu. To není váš případ.

Užívejte si ve zdraví, bez alkoholu. Přeji ať se vám daří.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

RH-negativní, nepodaní injekce po porodu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem Rh negativní a manžel RH pozitivní máme spolu dvě děti obě jsou RH+. Po prvním porodu mi bylo aplikována injekce Anti-D, ale při druhem porodu ne. Porod byl komplikovaný a druhý den po porodu se mě zeptali zda chci podat injekci z důvodu, že miminko je RH+ já vyřízená po porodu, jsem řekla, že není třeba, že další miminko neplánujeme. Uběhl nějaký čas rány se zahojili a s manželem uvažujeme o 3 dítěti. Timto jsem se chtěla zeptat, zda je rozumné 3 dítě plánovat nebo z důvodu nepodané injekce je 3 dítě hazard a miminko by bylo ohroženo hemolytickou nemocí novorozence. Případně jak se tato situace v těhotenství řeší. Mockrát děkuji za odpověď Barbora

Rh imunizace
29.11.23

Dobrý den Barboro,

děkujeme vám za zajímavý dotaz. Ptáte se zda je rozumné plánovat třetí dítě, pokud vám po druhém porodu nebyl aplikován anti-D imunoglobulin. Jste Rh negativní, manžel pozitivní. Ptáte se zda by vaše dítě bylo ohroženo hemolytickou nemocí.

Na začátku vašeho těhotenství  vám budou nabídnuté odběry na krevní skupinu a nepravidelné protilátky. Pokud nebudou nalezeny žádné protilátky, bude vaše krev znovu vyšetřena ve 28. týdnu těhotenství a bude vám nabídnuta injekce anti-D imunoglobulinu, aby se snížilo riziko, že se u vašeho dítěte rozvine hemolytická choroba.

Pokud jsou ve vaší krvi během těhotenství detekovány protilátky anti-D, existuje riziko, že vaše nenarozené dítě bude postiženo chorobou. Z tohoto důvodu budete vy i vaše dítě během těhotenství sledováni častěji než obvykle.

Je možné určit, zda je nenarozené dítě Rh pozitivní nebo Rh negativní provedením jednoduchého krevního testu již během těhotenství.

Genetické informace (DNA) z nenarozeného dítěte lze nalézt v krvi matky, což umožňuje bez rizika zkontrolovat krevní skupinu ještě nenarozeného dítěte. Obvykle je možné získat spolehlivý výsledek tohoto testu po 11 až 12 týdnech těhotenství, což je dlouho předtím, než je dítě ohroženo protilátkami.

Pokud by  vaše dítě bylo Rh negativní, nebude ohroženo  hemolytickým onemocněním  a nebude nutné žádné další sledování ani léčba. Pokud se zjistí, že je Rh pozitivní, bude těhotenství pečlivěji sledováno, aby bylo možné rychle léčit případné problémy.

Přeji vám, ať vše dobře dopadne.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

Ukončení těhotenství v 16tt z důvodu vývojových vad

Hezký den, moc prosím o radu, doporučeno, kde se k nám budou chovat lidský a empatický. Bohužel jsme zjistili, že naše miminko má genetickou vadu a budu se muset objednat na přerušení. Momentálně jsem v 16tt. Máte prosím zkušenost s tímto zákrokem v Liberci nebo v Ústí nad Labem? Ráda bych někam, kde bude alespoň trošku empatický personál. Už takhle je ta situace velice traumatizující. Děkuju za jakoukoliv pomoc,radu.. Následně budeme podávat stížnost na Gennet v Liberci, protože bylo chybně provedeno vyhodnocení výsledků. Děkujeme Zuzana a Filip Nešněrovi

Těhotenství II. trimestr
29.11.23

Dobrý den Zuzano a Filipe,

děkujeme, že se s důvěrou obracíte na naši poradnu.

Píšete, že Vašemu miminku byla zjištěna genetická vada a chystáte se do nemocnice na přerušení těhotenství. Nyní jste v 16tt a přejete si empatický a citlivý přístup personálu. Ptáte se, zda mám osobní zkušenost s takovým zákrokem v Liberci nebo Ústí nad Labem.

Osobní ani zprostředkovanou zkušenost s Vámi zmíněnými nemocnicemi nemám. Ale upřímně doufám, že se ve Vaší situaci setkáte s milým a empatickým přístupem kdekoliv.

Mrzí mě, čím si procházíte. Možná by Vám pomohlo Vaši situaci sdílet s rodiči, kteří si takovou ztrátou prošli. Zkuste web, kde najdete kontakty na odbornou i laickou pomoc. A možná i odpovědi na další Vaše otázky. 

Do nemocnice si zavolejte, až se budete objednávat (klidně do obou). Rovnou se zeptejte i jak bude zákrok probíhat, ptejte se na to, co vám nebude úplně jasné a na cokoliv, co Vás bude zajímat. Po telefonní konzultaci se ještě můžete rozhodnout, kam pojedete.

Přeji Vám dobrou volbu a empatické zdravotníky

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

výběr porodnice pro císařský řez +bonding

Dobrý den, jsem z Neratovic. Můžete mi prosím poradit s výběrem porodnic, kde provádějí císařský řez nebo i jemný císařský řez a umožňují bonding s miminkem? Děkuji

Císařský řez
29.11.23

Dobrý den Jarčo,

ptáte se nás na porodnici, kde provádí císařský řez nebo i jemný císařský řez a umožňují bonding s miminkem v okolí Neratovic.

Předpokládám, že se tedy chystáte na plánovaný císařský řez a je dobře, že Vás zajímá, jak to kde probíhá.

Císařský řez se dělá v každé porodnici. Jaké jsou zvyklosti daného oddělení a možnosti bondingu nejlépe zjistíte, když se zeptáte přímo v porodnicích v okolí. Mnoho porodnic dnes nabízí rodičkám konzultace, předporodní kurzy nebo prohlídky porodních sálů. Můžete nejprve kontaktovat PA nebo lékaře (nemocnice mívají kontakty na webu). Nebo si tam zavolat a domluvit si schůzku s někým, kdo Vám zodpoví Vaše dotazy, příp. s Vámi probere porodní plán.

Další možnost je, že si najdete doprovod (PA nebo dulu, které doprovází do porodnic k porodům i plánovaným sekcím). Ženy, které doprovody dělají budou mít jistě i informace, jaké jsou ve Vašem okolí možnosti a mohou s Vámi sdílet i zkušenosti, jaké s doprovody, do kterých nemocnic mají.

Přeji Vám abyste našla porodnici, kde Vám vyjdou vstříc.

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

CTG v poradnách

Dobrý večer, jaká jsou pozitiva a negativa preventivních CTG v poradnách? Poví víc průtoky? Děkuji!

Těhotenství
29.11.23

Dobrý den Petro,

ptáte se nás na pozitiva a negativa CTG v poradnách a vyšetření průtoků v pupečníku.

CTG je zkratka pro kardiotokograf (C - kardio - srdeční činnost, T - toko - činnost dělohy, G - graf - zápis). Tedy se pomocí něj sleduje srdeční činnost plodu a aktivita dělohy (někdy i pohyby plodu nebo puls matky). Poslech ozev plodu může těhotnou ženu i zdravotníky ujistit, že dítěti se daří dobře. CTG nám poskytne záznam (v těhotenských poradnách se jedná zpravidla o 20 min). Záznam lékař hodnotí celkově (zohledňuje krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé faktory). Pokud by dítě bylo z nějakého důvodu ohroženo nedostatkem kyslíku v oběhu, na jeho srdeční frekvenci by se to projevilo. Natočení záznamu CTG v poradnách se provádí neinvazivní cestou. Tedy na břicho se připnou dvě sondy. Jedna snímá činnost dělohy a druhá akci srdeční dítěte. Je žádoucí aby miminko bylo během provádění záznamu vzhůru. Můžete se tedy před začátkem napít, najíst nebo zkusit něco, o čem víte, že miminko reaguje pohyby.

U fyziologického - zdravého těhotenství je ultrazvukové (UZ) vyšetření indikováno na začátku těhotenství (potvrzení těhotenství a určení termínu porodu), ve 20. - 22. týdnu (genetický screening) a po 30. týdnu (základní screening včetně vyšetření průtoku cévami dopplerovským měřením). O měření průtoků si můžete přečíst více na našem webu např. zde. Pokud není podezření na nějaké riziko, není nutné dělat v rámci těhotenské poradny i UZ vyšetření a měřit průtoky. Pokud by bylo podezření, že miminku se již v děloze nedaří, může lékaři toto vyšetření pomoci přesněji diagnostikovat stav dítěte a závažnost situace. 

Pokud by se vyskytlo nějaké podezření na odchylku od fyziologického těhotenství, porodní asistentka nebo lékař Vás budou informovat. Můžete se jich na cokoliv doptat, ptát se na další navrhovaný postup, jeho rizika i benefity.

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Nevolnost, tvrdnuti břicha, vysoký tep

 Dobry den, jsem 28+2 tt a uz třetí den se necitim dobre. Jsem slabá, unavena, trochu malatna, dnes jsem si zkusila změřit tlak, ten je v poradku, ale puls v klidu jsem mela 122, po par minutách 110. EKG jsem podstoupila pred 2 tydny a bylo v poradku, jen rikala, ze ten tep je rychlejsi. Často mi tech posledních par dni tvrdne bricho a pohyby byly včera i predevcirem hodne vyrazné, někdy az bolestivé, dnes je miminko spíše klidnejsi, ale pohyby cítím. Je to na návštěvu porodnice? Nebo počkat v pondeli ke svoji gynekolozce? Jeste dodám, ze ve ctvrtek jsem slabé zaspinila, od te doby se to neopakovalo.

Těhotenství III. trimestr
Vyšetření v těhotenství
19.11.23

Dobrý den Beo,

píšete, že jste ve 29. týdnu těhotenství, trápí Vás únava, naměřila jste si vysoký tep, tvrdne Vám břicho a v jeden den bylo miminko výrazně pohyblivější. Ve čtvrtek jste slabě zašpinila. Ptáte se, jestli máte jet raději do porodnice, nebo vyčkat na kontrolu k Vaší gynekoložce v pondělí. 

Únava se objevuje po celou dobu těhotenství, nejvíce v prvním trimestru. Je důležité dbát na dostatečný přísun tekutin a vyváženou stravu v malých porcích 6 - 8 x denně. Tím, jak se děloha zvětšuje, může v určitých polohách (leh na zádech a na pravém boku), utlačovat dolní dutou žílu. To může mít za následek nízký tlak a zvýšení tepové frekvence. Více se o syndromu dolní duté žíly dočtete v tomto článku.

 Tvrdnutí břicha se občas ve druhé polovině těhotenství také může objevit. Rostoucí bříško můžete během dne podepřít uvázaným šátkem nebo těhotenským pásem. Nenamáhejte se, nezvedejte těžké věci a snažte se vyvážit přiměřený pohyb s odpočinkem. Jako prevence tvrdnutí  břicha můžete do stravy zařadit víc hořčíku (např. banány, hořká čokoláda, ořechy, minerálky). 

Některé dny může být miminko aktivnější, jiné zase klidnější. I slabé zašpinění k těhotenství patří. Běžné těhotenske obtíže, které popisujete, můžete v klidu řešit až v pondělí se svou gynekoložkou a podrobně se doptat na všechno, co Vás bude ohledně Vašeho těhotenství zajímat. Pokud však intuitivně cítíte, že něco není v pořádku, porodnici můžete navštívit kdykoli. Miminko by zkontrolovali kardiotokografickým záznamem (cca 20 minut) a kontrolním ultrazvukem. Z vyšetření krve by také mohli zjistit, zda je vše v pořádku.

Přeji Vám, ať je brzy lépe a kdybyste si chtěla promluvit po telefonu, využijte naši bezplatnou linku Rodím v klidu.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Bažantová
Sdílet

Miminko neodpovídá týdnu

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je velikost plodu v pořádku. Jsem po druhé těhotná a k dnešnímu dni jsem ve 38+6tt. Bohužel můj gynekolog mi za celé těhotenství miminko nezměřil ani nezvážil vždy mi jen odpověděl, že plod odpovídá týdnu a vždy byl ultrazvuk strašně rychlý. Na včerejší kontrole mi bylo řečeno, že mám plodovou vodu při dolní hranici normy. Pak přišlo na řadu měření. BPD: 86,91mm odp .35+ 1, HC 324,86mm odp. 36+ 6, AC: 326,09mm odp.36+ 4, FL: 66,13mm odp. 34+ 0. Celková biometrie odpovída 35+ 4. Odhadovaná váha je 2650g. Průtoky byli v pořádku. Chci se tedy zeptat, zda rozdíl velikosti miminka o 3 týdny je v normě a bude jen drobnější, nebo zde je možnost nějaké odchylky, která značí problém např délka stehenní kosti? Potom mě ještě vyděsilo malé množství plodové vody. Zda to něco neznačí. Na kontrolu jdu zase za týden,. Děkuji mockrát za odpověď.

Těhotenství III. trimestr
Ultrazvuk
16.11.23

Dobrý den Martino,

zhruba za týden máte termín porodu a na poslední kontrole Vás znepokojil výsledek ultrazvukového vyšetření, při kterém byly měřeny tělesné rozměry miminka a zhodnoceno množství plodové vody. 

Co se týče plodové vody, ke konci těhotenství je normální, že její množství klesá. Čím je termín porodu blíže, tím je méně plodové vody. Nemusíte se tím znepokojovat.

Popisujete biometrické hodnoty plodu, které jsou v rozmezí od 34+0 t.t. až 36+6 t.t., přičemž právě končíte 39. týden těhotenství. Celková biometrie odpovídá 35+4, je tedy o 3 týdny menší než by být měla. To znamená, že se může jednat o zpomalení růstu plodu. Více informací naleznete v tomto článku. S jistotou Vám to může ale potvrdit jen gynekolog. Také by Vám měl podrobně vysvětlit, co naměřené výsledky znamenají. Proto se na kontrole vždy doptejte na vše, co Vám není jasné. 

Každé měření pomocí ultrazvuku je jenom odhad a může mít odchylku. V případě odhadu hmotnosti plodu se může odhad od skutečnosti lišit i o 500g. Z toho důvodu je přesnější, když se měření opakuje víckrát. 

Chtěla bych Vás povzbudit, menší porodní hmotnost snižuje riziko porodního poranění a malá miminka často vše brzy doženou. Přeji Vám hladký průběh porodu a kdybyste si chtěla promluvit po telefonu, využijte naši bezplatnou linku Rodím v klidu.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Bažantová
Sdílet

Tvrdnuti bricha, Vytok v tehotenstvi

Dobry den, moc bych Vas chtela poprosit o radu. Je mi 35 let a otehotnela jsem po 2 cyklu IVF. Nyni jsem ve 23 tt. Jiz asi 3 tydny se setkavam s tvrdnutim bricha. Rikala jsem o tom pred 2 tydny svemu lekari, ten rekl, ze je to bezne, dostala jsem Magnosolv. Znepokojuje me, ze mi nezkontroloval cipek, zadne vaginalni vysetreni behem tehotenstvi neprobehlo... Tvrdnuti bricha se po uzivani magnezia nezlepsilo, nastava nekolikrat za den, behem dnesniho dne jiz uz asi 3h v kuse, neni provazeno vetsimi bolestmi, spise je to neprijemne. Nevim, zda mam cekat 14 dni do dalsi navstevy meho gynekologa nebo navstivit lekare drive ( asi jineho jelikoz ocekavam, ze mi muj lekar opet rekne, ze je to normalni). Jeste bych rada znala Vas nazor ohledne vytoku. Jiz od zacatku tehotenstvi mam vyrazny zluty vytok nedoprovazeny svedenim ani jinymi obtizemy, opet jsem resila se svym lekarem, doporucil mi lactobacily a vaginalni vyplachy, bohuzel bez efektu... zluty vytok mam stale, nijak me neobtezuje jiz jsem se s tim "smirila" prestala resit, dle lekare je to ok, zajimal by me Vas nazor prosim, nerada bych neco zanedbala. Predem Vam Moc Dekuji S pozdravem Lenka M.

Těhotenství II. trimestr
16.11.23

Dobrý den Lenko,

těší mě, že jste napsala do naší poradny. Jste ve druhé polovině těhotenství a obtěžuje Vás žlutý výtok a tvrdnutí břicha, které je častější ale ne bolestivé. Podle Vašeho lékaře jsou tyto obtíže běžné. Nechcete nic zanedbat a proto hledáte možnosti, jak se svých obtíží zbavit. 

Zvětšování objemu dělohy mohou doprovázet nepříjemné pocity - tahy děložních vazů, tlaky v břiše způsobené např. pohyby miminka. Nenamáhejte se a hodně odpočívejte. Můžete použít i těhotenský pás, nebo podepřít břicho uvázaným šátkem. Jak říká Váš gynekolog, občasné nepříjemné pocity jsou normální. Hořčík můžete přijímat i stravou (hořká čokoláda, banány, ořechy, minerálky). Pokud ale začnete cítit bolesti, je nutné vyloučit možný počínající předčasný porod. Šetrnější metodou vyšetření děložního čípku (zda se zkracuje nebo ne) je pomocí ultrazvukové vaginální sondy. Od rutinních vaginálních vyšetření se během běžných kontrol v těhotenství v poslední době upouští, protože může být rizikem infekce. Ale pokud si přejete stav čípku zjistit, stačí se domluvit s Vaším gynekologem.

Bělavý výtok může být součástí zdravého těhotenství. Žlutý výtok už může značit známky infekce. Pro jistotu by bylo vhodné mikrobiologické vyšetření - tzv. mikrobiální obraz poševní ze stěru z poševní stěny. Tím se zjistí, kterými bakteriemi je pochva osídlena a následně se může nasadit cílená léčba. Je ale také možné, že se najde jen běžná poševní flóra. Preventivně můžete vyzkoušet lichořeřišnici (zařadit do stravy) nebo lichořeřišnicovou tinkturu (lze nakapat do čaje - alkohol se odpaří). 

Pokud Vám tři hodiny v kuse bolestivě tvrdlo břicho a potíže přetrvávají, doporučuji navštívit oddělení gynekologie v nemocnici (nebo porodnici), kde mohou vyloučit předčasný porod a jsou tu pro Vás i v noci. Jestli se naopak už cítíte lépe, proberte znovu vše se svým gynekologem, doptejte se ho na vše, co Vás zajímá. Pokud s jeho postupem léčby i přes to nebudete spokojená, můžete samozřejmě vyhledat jiného gynekologa a výtok i tvrdnutí břicha zkonzultovat s ním. 

Přeji Vám, ať je brzy lépe a kdybyste si chtěla promluvit po telefonu, využijte naši bezplatnou linku Rodím v klidu.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Bažantová
Sdílet

Císařský řez v 38tt

Je mi 42 let a mám první těhotenství s techotenským cukrovka, ve 37 týdnu miminko vážilo 3800g, rizikova těhotenství. Mám plánovaný císařský řez ve 38. týdnu. Opravdu to chci nosit do 40. týdne, ale dali mi datum 38. Co můžu dělat? Mám si najít jinou nemocnici a zeptat se na jiný názor? Nemám žádné krvácení ani jiné potíže. Myslím, že 38 týdnů je velmi brzy a pak bude toto dítě velmi nemocné. Mám velké obavy, nevím co mám dělat. Další věc, která mě také hodně znepokojuje. Způsob, jakým se počítají týdny těhotenství, začíná od začátku mé poslední menstruace, což je 16.02. Nicméně moje ovulaci bylo 4.3. A tehdy jsme stvořili dítě. Podle mých výpočtů to bude reálné ve 36 týdnu, kdy je císařský řez. Což je velmi brzy

Císařský řez
10.11.23

Dobrý den,

ptáte se, co máte dělat, když máte naplánovaný termín císařského řezu na 38. týden těhotenství a Vy chcete miminko nosit až do 40. týdne. Také Vás znepokojuje výpočet termínu porodu. Je Vám 42 let a máte těhotenskou cukrovku. Máte obavy, že se dítě narodí moc brzy a bude nemocné.

Nejprve k termínu porodu. Termín porodu se může vypočítat trojím způsobem. Podle prvního dne poslední menstruace ke kterému se připočítá 280 dnů. Ve Vašem případě vychází termín na 23. listopadu. Druhou metodou je výpočet podle data početí, ke kterému se připočítá 270 dnů, pak by termín vycházel na 29. listopadu. Třetí metodou je určení termínu podle ultrazvuku, kdy se miminko změří na konci prvního trimestru a podle velikosti se vypočítá termín. Všechny tyto termíny jsou pouze orientační. Normální je, když se miminko narodí v intervalu 14 dní před až 14 dní po termínu. Ženám, které mají cukrovku se doporučuje porodit do předpokládaného termínu.

Co tedy můžete dělat, když vám v nemocnici nabízí porodit dříve než v termínu? V podstatě máte tři možnosti: 

První: Zůstanete ve Vaší porodnici a přistoupíte na návrh Vašich zdravotníků. Měli by Vám vysvětlit co chtějí udělat a proč. Jaké má císařský řez výhody a jaká rizika. Měla byste mít možnost zeptat se na všechno co Vás zajímá. Lékař je povinen odpovědět na všechny Vaše otázky.

Druhá: Zůstanete ve Vaší porodnici, s císařským řezem nebudete souhlasit. Lékař by Vás měl informovat o svém návrhu a o rizicích, pokud se císařský řez neudělá v jím navrhovaném termínu. Pravděpodobně Vám dá podepsat negativní revers, ve kterém by mělo být vše napsané.

Třetí: Vyhledáte jinou porodnici, kde se domluvíte lépe o tom co chcete. Vybírat si můžete podle počtu císařských řezů, které jednotlivé porodnice vykazují. Rozdíly jsou velké. Od 10 do téměř 40 %. Je pravděpodobné, že v porodnici, kde mají méně císařských řezů, jsou zvyklí používat císařský řez opravdu pouze v nutných případech.

Chtěla bych Vás povzbudit. Na vše co Vás zajímá se v porodnici ptejte. Včetně otázek, které se týkají zdraví Vašeho dítěte. Pokud potřebujete, vezměte si sebou někoho blízkého, kdo Vás podpoří. Přeji ať se Vám podaří domluvit takovou péči, která pro Vás bude dobrá, tak abyste měla z porodu pozitivní zážitek.

S pozdravem

Za tým #rodimvklidu,
Mare Vnoučková
Sdílet
 

Sledujte nás také na sociálních sítích