PORADNA PORODNÍ ASISTENTKY

Bezpečné místo pro vaše dotazy týkající se nejen těhotenství, porodu a šestinedělí.

Naše poradna je bezplatná a anonymní, Pro více informací si přečtěte pravidla poradny, nebo si projděte nejčastěji pokládané otázky a odpovědi na ně.

V archivu zodpovězených dotazů můžete vyhledávat podle tématu nebo klíčového slova.

Pokud ani tak nemáte jasno, neváhejte využít formulář a položit vlastní dotaz.

Můžete nám také zavolat!

Porodní asistentky z našeho týmu jsou tu pro Vás každý všední den.

pondělí 9-12 hod
úterý 12-15 hod
středa 15-18 hod
čtvrtek 9-12 hod
pátek 15-18 hod

Volejte na:
+420 228 229 143
NOVÝ DOTAZ
Váš dotaz byl úspěšně odeslán. Naše porodní asistentky se Vám ozvou nejpozději do 72 hodin.
Někde nastala chyba, zkontrolujte prosím zadané údaje.
TÉMA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Plodová voda

 Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně množství plodové vody. Nyní jsem 38+5 - včera mi byl proveden ultrazvuk kde zjištěn oligo až anhydramnion. V 35+4 jsem měla plodové vody přiměřeně. Od té doby jsem dost ve stresu, jak tam může miminko skoro bez vody být. Doktorka mi při vaginálním vyšetření řekla, že vak blan cítí a nemám se ničeho bát. Kontrola za týden a bez ultrazvuku. Je možné, že konci už plod skoro žádnou vodu nemá? Nechci plašit, ale zároveň se doopravdy bojím. Děkuji za odpověď

Plodová voda
29.2.24

Dobrý den Lenko,

jste ve 39. týdnu těhotenství. Na ultrazvuku Vám zjistili malé množství plodové vody, doktorka Vám řekla, že se nemáte čeho bát, že vak blan je zachován. Vy jste ve stresu, zajímá Vás, jak tam může být miminko skoro bez vody.

Při každé těhotenské kontrole by měla porodní asistentka popřípadě lékař hodnotit Váš stav a stav Vašeho miminka. U miminka se hodnotí nejen množství plodové vody, ale i velikost, pohyby, srdeční ozvy, poloha a naléhání. Množství plodové vody se spíš odhaduje, nedá se přesně změřit. Také se může měnit. Ke konci těhotenství přirozeně ubývá. Pokud Vás doktorka pustila domů s tím, že nemáte mít obavy, předpokládám, že veškerá ostatní vyšetření byla v pořádku. Nejlépe sobě a tím i Vašemu miminku pomůžete, když budete odpočívat vleže a dostatečně pít. Dobře jezte, choďte na čerstvý vzduch.

Pokud byste chtěla, zavolejte na naší telefonní linku. Můžete si přímo promluvit s porodní asistentkou.

Přeji ať je Vám i Vašemu miminku dobře.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Očkování proti černému kašli

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je opravdu bezpečné nechat se očkovat proti černému kašli v těhotenství? Jsem na začátku 3. Trimestru a zvažuji to. Těhotenství probíhá bez potíží a mám strach, že očkováním bych mohla něco pokazit. Nechci ale nic pokazit tím, že se očkovat nenechám. Opravdu velmi váhám, zároveň nikdo v mém okolí v těhotenství očkovaný nebyl a žádné problémy miminko nemělo. V hlavě mám ale "co kdyby"? Kde mám hledat ověřené informace nebo studie o tom, co by se mohlo pokazit, jak by to mohlo miminku ublížit? Děkuji moc za radu, Lenka

Těhotenství
Očkování
29.2.24

Dobrý den Lenko,

jsem ráda, že jste se obrátila na naši poradnu. Jste na začátku třetího trimestru a zvažujete možnost očkovat se proti černému kašli. Zajímáte se o to, kde najít ověřené informace o vhodnosti očkování těhotných.

V současné době se doporučuje očkovat těhotné ženy zejména proti chřipce (v chřipkové sezóně, resp. před jejím začátkem) a proti černému kašli. Tato skutečnost vychází z doporučení expertních skupin a odborných společností, včetně České vakcinologické společnosti. Víc informací najdete v tomto odkaze.

Přínos očkování těhotných žen obecně převažuje potenciální rizika v případě infekce a onemocnění. Přenos mateřských protilátek je zahájen přibližně za dva týdny po očkování těhotné ženy. Nejlepší načasování pro očkování v těhotenství s ohledem na maximální přenos protilátek je během třetího trimestru a nejpozději dva týdny před očekávaným porodem. Více zde

Doporučení pro očkování těhotných žen proti černému kašli vydala Národní imunizační komise (NIKO) při Ministerstvu zdravotnictví České republiky v prosinci 2015. V tomto odkaze najdete další informace.  

Také dodržujte hygienu rukou a zbytečně nevyhledávejte přelidněná místa, např. plesy, MHD, atp. Konzultovat a hledat další informace můžete také společně s gynekologem a nebo praktickým lékařem. Jestli zvolíte očkování nebo ne je jen na Vás. Přeji Vám hezkou poslední třetinu těhotenství. 

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Tvrdnutí břicha, zkrácený čípek a diletace ledvin 2. stupně

 Dobrý den, jsem 24tt a jsem momentálně hospitalizovaná kvůli tvrdnutí břicha a zkracenemu čípku (doktoři říkali hodnotu 26 - nevím co to znamená). První tři dny jsem dostávala kapačku s magneskem, ted už jen v prášku, Tvrdnutí mám stále. Je určitě víc než 10x za den a často dlouhotrvající, někdy postačí změnit polohu, jindy je tvrdé klidně celé dopoledne. V nemocnici mi udělali vaginální vyšetření, všechny stěry na infekce jsou negativní, moč v pořádku. Také mi dělali sono ledvin a zjistili diletaci 2. stupně. Po kapačkách magneska dostávám akorát prášky (magnesko, železo a něco na ledviny) a na večer čípek s progesteronem. Každé ráno mi při vizitě sahají na břicho a vždy je ráno měkké a tak mě po 6 dnech hospitalizace chtějí zitra pustit domů. Otázka zní, co můžu doma dělat proto, aby se nerozjel předčasný porod? To časté tvrdnutí a zkrácený čípek mě děsí, ale v nemocnici říkají, že je to v pohodě, ale má gynekoložka, která mě poslala k hospitalizaci si to úplně nemyslí, spíš je z toho taky vyděšená, abych ještě neporodila. Doma budu samozřejmě dodržovat klidový režim, ale je něco, čím můžu ovlivnit ono tvrdnutí břicha? Nejhorší to bývá večer, to mě i břicho hrozně táhne jakoby dolů, hlavně ve stoje. Kvůli ledvinám se budu objednávat na urologii a tam už se o mě mají prý postarat z hlediska té diletace. Ani pořádně nevím, co přesně tenhle můj zdravotní stav znamená, jestli mi opravdu hrozí, že každou chvíli můžu porodit nebo co se děje a jak vážné to je. Z mé doktorky mám pocit, že je to hodně vážně a měla bych jenom ležet a ideálně v nemocnici, z nemocnice mám zase pocit, že to není tak dramatické a v klidu můžu být doma, klidně si chodit na prochazky a jenom si chodit na kontroly na urologii a ke své doktorce. Musím tedy pouze ležet, nebo můžu aspoň na ty procházky? Už mě i hrozně bolí záda (říkali, že to může být i kvůli těm ledvinám) a ráda bych se šla aspoň trochu projít, protáhnout ty záda, zároveň mám strach, že je to se mnou vážné a musím jenom ležet... Samozřejmě budu dělat všechno proto, abych miminko donosila, jenom nevím, co mám dělat a doktoři se neshodují... moc prosím o váš názor na můj stav a co byste mi doporučili.

Těhotenství
29.2.24

Dobrý den Kláro,

těší mě, že jste se obrátila na naši poradnu. Píšete, že jste hospitalizovaná ve 24. týdnu těhotenství kvůli tvrdnutí břicha a zkrácenému děložnímu čípku. Znepokojuje Vás nesoulad informací od gynekoložky a od lékařů v nemocnici. Gynekoložka vidí Váš stav naléhavěji než porodníci v nemocnici. Budou Vás propouštět a nevíte, jakými radami se řídit. Ptáte se, co můžete doma dělat proto, aby se nerozjel předčasný porod a čím můžete ovlivnit ono tvrdnutí břicha. Jestli můžete na procházky nebo pouze ležet.

Ve druhé polovině těhotenství se často stává, že břicho tvrdne. Děložní sval začíná trénovat na porod. Tvrdnutí břicha se může objevit např. po námaze nebo po větších pohybech plodu. Je to nepříjemné ale nemělo by to být bolestivé. Ke zmírnění tvrdnutí břicha se doporučuje terapie magnéziem a klidový režim. Hořčík můžete také přijímat ve stravě. Například hořká čokoláda, banány, semínka, oříšky a listová zelenina obsahují hodně hořčíku. Můžete také pít minerální vody. 

Co se týče zkracování děložního čípku, jeho délka se měří vaginální ultrazvukovou sondou. Mezi 20.–30. týdnem by měla být délka děložního čípku stabilní – alespoň 25 mm. Zkrácení děložního čípku pod 25 mm před 30. týdnem s sebou nese vyšší riziko předčasného porodu před 33. týdnem a je prokázáno, že podání progesteronu ve formě tablet/gelu toto riziko snižuje. Za hranicí 30. týdne se děložní hrdlo zkracuje přirozeně, ale u každé těhotné jinak. V tomto článku se dozvíte více. Vám tedy pravděpodobně naměřili 26 mm. 

Myslím si, že se můžete řídit radami od lékařů v nemocnici. Pokud jste ještě hospitalizovaná, neváhejte se zeptat na vše, co Vás zajímá. Svěřte se jim se svými obavami. Provedly se různá laboratorní vyšetření a dilataci ledvin budete řešit s urologem. Ležet celé dny v posteli je určitě náročné, jak píšete, záda pak trpí. Na druhou stranu chápu, že nechcete nic podcenit. Můžete se řídit podle svého aktuálního stavu. Pokud se tvrdnutí ozve, tak odpočívejte, pokud se budete cítit lépe, tak můžete zvolit malou procházku, protáhnutí. Vliv gravitace ve stoje či na procházce můžete zmírnit podvázáním bříška rebozem nebo delším šátkem. Myslete také na svou psychickou pohodu. Chvíle odpočinku si můžete zpříjemnit četbou, psaním, kreslením nebo poslechem relaxační hudby. Přeji, ať se Vám i miminku vede co nejlépe. 

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Poloha miminka

Dobrý den, mám 6 denní dcerku a při propouštění z porodnic mi řekli , ať miminko pokládám na spaní na záda z důvodu prevence SiDS, to tak dělám , ale po chvilce se miminko přetočí na levý bok. Spí pokaždé v této poloze. V postýlce nemáme žádné mantinely, polštářky.. mám se nějak z této polohy znepokojovat? Myslela jsem, že miminka se umí přetočit na bok, až později. Děkuji

Šestinedělí
25.2.24

Dobrý den Jájo,

ptáte se, zda se máte znepokojovat tím, že se vám miminko přetáčí během spánku na bok. V porodnici vám doporučili pokládat miminko na záda, jako prevenci syndromu náhlého úmrtí kojence.

SIDS (sudden infant death syndrom) syndrom náhlého úmrtí kojence je neočekávané úmrtí kojence, jehož příčina se nepodaří zjistit. V ČR se uvádí výskyt asi 0,2 na 1000 živě narozených dětí. Jako prevence se doporučuje pokládat miminko na záda, nepokládat do postýlky žádné polštářky ani plyšáky a v místnosti, kde miminko spí nekouřit. Zvýšené riziko se pojí s kouřením v těhotenství. Riziko SIDS snižuje kojení.

Pokud položíte miminko na záda a ono se samo překulí do polohy na boku, těžko s tím něco uděláte. Každé miminko je jiné. Pokud se vaše miminko přetáčí během spánku samo, tak si třeba zkrátka už umí najít pro sebe pohodlnou polohu. Pokud se přetáčí vždy jen na levý bok, možná má nějaký problém a hledá si úlevu. Můžete zkusit navštívit fyzioterapeuta nebo kraniosakrální terapii, kde pracují i s novorozenci.

Přeji vám klidné šestinedělí bez obav

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Pilulka po

Dobry den, mela jsem nechraneny sex a vzala si pilulku po. Bohuzel hned ten samy den se nam stala s pritelem nehoda. Mohu si koupit dalsi pilulku (vim, ze to neni pro telo zdrave) nebo stale funguje ta prvni? Moc dekuju, Z

Antikoncepce
24.2.24

Dobrý den Zuzano,

píšete, že jste po nechráněném sexu užila postkoitální hormonální antikoncepci (tzv. pilulku po). Ten samý den, co jste tbl. užila se nechráněný styk opakoval. Ptáte se, zda se můžete spolehnout na účinek již užité tablety. 

Tzv. “pilulek po” je víc druhů. Nepíšete, jakou účinnou látku jste užila. Pokud by u vás zrovna probíhala ovulace nebo máte těsně před a těhotenství si nyní opravdu nepřejete, byla by větší jistota užít nouzovou antikoncepci znovu. Levonorgestrel by v době ovulace byl neúčinný. EllaOne s účinnou látkou ulipristal se může užít až 5 dní po nechráněném styku a je efektivní i pokud ovulace proběhla. Nedoporučuje se užívat současné podávání přípravků s levonorgestrelem a ulipristalem. S odstupem v řádu dnů by možná bylo vhodnější (kvli nežádoucím účinkům) užít jinou účinnou látku. Poraďte se s lékárníkem nebo lékařem.

Každopádně i jedna pilulka dá tělu zabrat. Je možné, že vám na nějakou dobu rozhodí cyklus. V případě dvou je to velký nápor na ledviny, játra a zvyšuje riziko tvorby krevních sraženin. Pokud kouříte, máte vyšší věk, jste po úrazu nebo operaci, máte Leidenskou mutaci nebo jiné riziko tvorby krevních sraženin, určitě užití další tablety konzultujte s lékařem. Dále se užití jednorázové antikoncepce nedoporučuje ženám s poruchou jater, vážným astmatem a ženám, které v minulosti prodělaly zánět vejcovodů nebo mimoděložní těhotenství.

Obecné doporučení po užití nouzové antikoncepce je další 3 týdny používat nějakou formu bariérové antikoncepce. Kondom nebo pesar se spermicidním gelem. A po 3 týdnech si udělat těhotenský test. Pokud se těhotenství vyloučí, je dobré zvážit nějakou formu hormonální nebo nehormonální antikoncepce i do budoucna.

Samozřejmě by to mělo být o zodpovědnosti obou partnerů a možnosti další formy antikoncepce lze probrat společně s partnerem. Ale následky selhání antikoncepce odnese v podobě nežádoucích účinků jednorázové nouzové tabletky jen žena. Na možnosti antikoncepčních metod se ptejte svého gynekologa nebo i porodní asistentky či lékárníka. Zvolte nejvhodnější formu hlavně podle sebe.

Přeji vám pevné zdraví

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Zkraceny cipek & pohyb

Dobry deň, som v 27. týždni a doktorka mi nariadila kľudový režim pretože mi namerala skrátený krčok maternice (2,3cm). Dostala som Utrogestan (2 tablety večer) a magnézium a postrašila ma, že ak sa krčok skráti pod 2cm, bude ma musieť poslať na hospitalizáciu do pôrodnice. Vraj mám ležať a nič nerobiť a o týždeň pôjdem na ďalšie vyšetrenie. Na predošlom vyšetrení v 21. týždni bolo všetko v poriadku a brucho mi zatiaľ tvrdlo (resp. akoby ťahalo zospodu, neviem či je to to isté) len pri dlhších prechádzkach alebo pri únave. Na to mi pomáhalo trochu si ho podviazať. Inak sa cítim dobre, len sa rýchlo unavím. Doteraz som chodila okrem prechádzok pravidelne na fyzioterapiu a plávať. Rada by som sa spýtala nakoľko je situácia kritická a či je skutočne nutné celý čas ležať alebo si môžem nejakým spôsobom aj jemne zacvičiť alebo sa ponaťahovať. Z ležania ma veľmi bolí chrbát, kĺby aj kríže a neviem či to takto dlhodobo vydržím. Zároveň sa ale bojím, aby som to nejako nezhoršila. Ak je možné trochu sa hýbať, aký typ pohybu/cvičenia je ešte ok? A nakoľko je gravitácia naozaj problém? Ďakujem, Lucia

předčasný porod
Těhotenství
24.2.24

Dobrý den,

píšete, že jste ve 27 týdnu těhotenství a máte dodržovat klidový režim, protože vám lékařka naměřila délku čípku 23mm. Užíváte Utrogestan a magnézium. Byla jste zvyklá na aktivní pohyb, který vám dělal dobře. Ptáte se jaký pohyb je ještě v pořádku a jaký už ne.

Zkracování děložního hrdla může a nemusí být projevem blížícího se předčasného porodu. Děložní hrdlo se měří ultrazvukem a takové měření nemusí být přesné. Mezi 20. a 30 týdnem těhotenství by měla být délka hrdla více než 25mm. (Po 30.tt už se neměří, zkracuje se přirozeně). Pokud je čípek kratší, je riziko předčasného porodu o něco větší než u žen s čípkem nad 25mm. Toto riziko se ale snižuje podáváním progesteronu (Utrogestan, který si večer zavádíte). Pokud těhotná žena nemá další projevy blížícího se porodu (kontrakce, odteklou plodovou vodu, krvácení), řeší se tyto stavy ambulantně. Porod v tomto týdnu těhotenství by mohl být rychlý. Ale pokud máte jen zkrácený čípek a užíváte utrogestan, tak to riziko předčasného porodu není tak velké, abyste musela být hospitalizovaná. Podrobněji např. zde.

Klidový režim je tedy na místě. Ale neznamená to, že musíte jen ležet a nesmíte se ani protáhnout. Míru pohybu si musíte určit sama. Určite používejte dál šátek na břicho, pokud jste aktivní, když vám to dělá dobře. Odpočívejte, dopřejte si zdravou a pestrou stravu a volte pohyb, který nezatěžuje pánevní dno. Klidový režim sám o sobě riziko předčasného porodu nesnižuje. Na snížení rizika užíváte léky. Většina žen s podobnými obtížemi, jaké máte teď vy, rodí v termínu porodu.

Přeji vám ať je to i váš případ a miminko donosíte do termínu

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Placenta nízce nasedající

Dobrý den, včera jsem byla na druhém ultrazvuku a paní doktorka mi do papíru napsala placenta na ZS t.č. nízce nasedající a dal mi k tomu nic neřekla. Nedala mi žádné omezení, nic a já nevím co to znamená, jestli bych se měla nějak víc šetřit nebo jestli můžu fungovat v rámci možností "normálně". Ráda chodím na procházky, tak jestli to není nějak nebezpečne? Nemám žádný problémy, žádný křeče, špinění nebo krvácení. Předem děkuji

Těhotenství
22.2.24

Dobrý den paní Nováková,

píšete, že vám lékařka napsala do těhotenské průkazky, že máte placentu na zadní stěně dělohy, toho času nízce nasedající. Nic vám nevysvětlila a vy si teď nejste jistá, zda se nemáte nějak více šetřit. Potíže nemáte, nekrvácíte, nešpiníte. 

Neuvádíte, v jakém jste týdnu těhotenství. Lékařka do průkazky nezapsala přesnou vzdálenost přesahu přes vnitřní branku a ani vám nedala žádná doporučení ohledně aktivity. Tedy předpokládám, že jste ve fázi těhotenství, kdy tento stav nevadí. Kolem 20tt zabírá placenta velkou část dělohy a často zasahuje i do dolního děložního segmentu. Jak miminko roste a děloha se zvětšuje, tak se zpravidla i placenta vytáhne výš. Ke konci těhotenství už by do spodní části dělohy zasahovat neměla. Pokud ano, pak je třeba být na sebe opatrnější a při náznaku špinění nebo krvácení vyrazit do porodnice.

Lékařka vás možná jen nechtěla znepokojovat, ale samozřejmě by vám měla vše v poradně vysvětlit. Pokud s vámi nedostatečně komunikuje, ptejte se sama. Máte plné právo, být o zdravotním stavu sebe i svého miminka, dostatečně informovaná.

Přeji vám spokojené těhotenství a užívejte si procházky

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Jak poznám, jestli jsem neublížila miminku nebo svému tělu ve 3. trimestru??

Dobrý večer, prosím prosím, mohla bych Vás poprosit o názor? Nechci plašit, ale jsem poprvé těhotná a mám strach, jestli se něco neděje. Jsem nyní ve 30tt. Už skoro 14 dní mi přijde, že mám "oteklou" pochvu a občas mě v ní zabolí, ale né jako v prvním trimestru, kdy byla bolest spíše "píchavá", nyní to bolí jako by byla pochva "namožená" a ta bolest se nyní čím dál tím víc objevuje hlavně při konkrétních pohybech (například při zvedání se z postele, nebo při chůzi v kombinaci s plnějším močovým měchýřem).. A nyní se to ještě trochu zhoršilo, neboť je to trochu častější a přidala se k tomu bolest podobného "namoženého" charakteru v podbřišku. Bohužel si ale myslím, že za to zhoršení si můžu sama. Neboť mám už týden kašel a tak asi to břicho více tím kašláním namáhám a ještě k tomu jsme včera stěhovali skříně, a i když jsem byla opatrná a šetřila jsem se více než obvykle, občas jsem prostě taky nějaká ta prkna zvedla a posunula. Ta bolest všeobecně není tak hrozná, že bych z toho brečela, ale celé těhotenství mám naprosto bezproblémové a "bezpříznakové", tak teď vnímám ten rozdíl, že se něco prostě děje. Mám nějak plašit, jestli je miminko v pohodě? Nebo jestli jsem si nezadělala na nějaký zdravotní problém s mým tělem (např. pánevním dnem)? Nebo je to nějak normální? Jak bych prosím poznala, kdyby bylo něco vážně špatně? Výtoky žádné nemám a pohyby miminka také pořád cítím. Na kontrolu k lékařce jdu za 14 dní. Mám jít dříve, nebo není čeho se bát?

Těhotenství III. trimestr
21.2.24

Dobrý den Sáro,

píšete, že jste poprvé těhotná ve 30 tt. Dva týdny máte pocit otoku v pochvě a pobolívá vás podbřišek. Máte kašel a pomáhal jste se stěhováním skříní. Těhotenství bylo dosud bez potíží, nemáte výtok a pohyby miminka cítíte stále stejně. Ptáte se, jak byste poznala, zda jít k lékaři dříve než na pravidelnou těhotenskou poradnu. 

V těhotenství tělo ženy prochází mnoha změnami. Fyzicky, hormonálně, mění se imunita. Ve 30 tt má miminko asi 1300g a v tomto období začíná hlavně přibývat na váze. Děloha je zvětšená, hodně prokrvená, začíná utlačovat ostatní orgány. 

Každá žena ty změny nese jinak. Záleží i na mnoha dalších faktorech. Jaká byla výchozí váha, kolik žena přibrala, v jakém stavu bylo pánevní dno a jak je na tom teď, jak je žena aktivní, jak sedí, stojí, dýchá atp.

Pokud máte již delší dobu kašel, je pochopitelné, že můžete mít namožené břišní svaly i svaly pánevního dna. Otok v pochvě může souviset s namoženým pánevním dnem, povolenými či přepínanými vazy i s hormonálními změnami.

Dlouho přetrvávající kašel by bylo tedy dobré řešit s lékárníkem nebo lékařem. Jestli máte pocit, že už kašlete tak moc a dlouho, že vás to natolik omezuje.

Než potíže ustoupí bylo by vhodné se šetřit a nezvedat příliš těžké věci.

Když byste chtěla řešit namožené svaly, děložní vazy a pánevní dno, vyhledejte fyzioterapeuta, který pracuje s těhotnými ženami. Klidně ještě před porodem můžete začít cvičit. Pod vedením odborníka si tím můžete ulevit od mnoha nepříjemností, které těhotenství mohou provázet.

Pokud vás bolest neomezuje v pohybu, nemáte stahy dělohy, nekrvácíte ani nemáte zabarvený obtěžující či zapáchající výtok a cítíte pohyby, jak jste zvyklá, pak není důvod chodit na těhotenskou poradnu k lékaři dřív. Pokud byste ale měla pocit, že s lékařem potřebujete probrat svůj stav dřív, zkuste mu zavolat. Buď si vystačíte s telefonickou konzultací nebo se objednáte na dřívější termín.

Přeji vám ať obtíže rychle ustoupí a nadále si užíváte bezproblémové těhotenství

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet

Strach z TZ

Dobrý den, jsem těhotná, 5tt+4. U gynekologa jsem zatím nebyla. Mám ale strach, že poslední 2 dny jemně špiním, vlastně je stopa jen na toaletním papíře a ne vždy. Mám ale strach, protože mám za sebou už 3 těhotenství, 1x SP, 2xZT...vždy jsem kolem 6tt špinila a gynekolog nakonec řekl, že se plod nevyvvíjí, chybí srdeční akce... Mám strach, že se to bude opakovat. Můžu pro to něco udělat, aby se miminko udrželo a vyvíjelo se? Jiné potíže zatím nemám, jen jsem víc unavená, zvětšili se mi prsa a bolí mě. Moc děkuji za odpověď.

Těhotenská ztráta
Těhotenství I. Trimestr
19.2.24

Dobrý den,

máte za sebou tři těhotenské ztráty, jste opět těhotná, jemně špiníte a máte strach, že se těhotenství přestane vyvíjet. Zajímá Vás co můžete udělat, aby se miminko udrželo.

Chápu Vaše obavy. Musí to být opravdu těžké, když jste třikrát potratila být opět těhotná a prožívat období, ve kterém jste v minulých těhotenstvích o miminka přišla. Co tedy můžete dělat? Buď můžete čekat a doufat nebo můžete jít ke svému lékaři a probrat to s ním. Ani špinění nemusí znamenat, že se miminko přestalo vyvíjet. Naopak to, že jste unavená a bolí Vás prsa, spíše ukazuje na to, že těhotenství trvá.

Hodně odpočívejte, choďte na čerstvý vzduch, dobře jezte, dostatečně pijte. Případnou léčbu konzultujte s lékařem. Zpravidla již po dvou samovolných potratech je vhodné udělat vyšetření anatomie dělohy, dále třeba imunologické, endokrinologické, hormonální testy či vyloučit infekce. Lékař by měl určit, která vyšetření jsou vhodná ve Vašem případě. Vyšetření se dělají zpravidla tehdy, když těhotná nejste. Ne vždy se příčina potratů odhalí. Ale i přesto v případě neúspěchu tohoto těhotenství stojí za to pátrat po případné příčině.

Moc Vám držím palce ať se miminko udrží a ať řešíte jenom samé radostné stavy.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet

IUG

 Dobrý den. Podle poslední menstruace mám vypočítaný termín porodu na 29.03.2024. Při prvním měření ultrazvukem bylo CRL 2.3cm, což odpovídá 8+tt (dle literatury), moje lékařka to však označila jako 9+tt a o nějaké změně TP se nechtěla bavit, i když jsem se na to ptala. Nyní mi na každé kontrole říká, že je plod zhruba o týden až dva menší a minule mi do průkazky dokonce napsala IUR. Průtoky placenou jsou v pořádku, váhový přírůstek také. Jen biometrie plodu je o cirka jeden týden zpožděná. Co si o tom prosím myslíte? Od kdy je plod označen jako IUR?

Těhotenství III. trimestr
15.2.24

Dobrý den Kláro,

máte starosti s komunikací s Vaší paní doktorkou, která Vám měřila Vaše nenarozené dítě a napsala Vám do průkazky IUR. Zajímá Vás od kdy se dá označit, že nenarozené dítě neprospívá, neroste, což právě zkratka IUR znamená.

Pokud je Vaše miminko celé těhotenství o týden až dva menší než je průměr, myslím že se nemusíte obávat. O růstové restrikci uvažujeme, když začne dítě zaostávat v růstu a to minimálně o tři týdny. Pokud by šlo skutečně o růstovou restrikci, je to poměrně závažný problém, který by Vám Vaše lékařka měla vysvětlit a také by Vám měla navrhnout další postup. Pokud pouze napíše IUR do průkazky, není to podle mého názoru dostatečné.

Pokud jste zdravá, nemáte žádnou léčbu, žádné potíže, Vaše miminko celé těhotenství roste, vnímáte, že má dobré pohyby, pak bych byla v klidu. Dobře jezte, dostatečně pijte, vyhýbejte se kouření, nepijte alkohol. Jděte na další domluvenou kontrolu a uvidíte jak bude dál těhotenství hodnocené. Pokud bude miminko větší, případně budou znovu měřeny průtoky, které budou v pořádku, bude přiměřeně plodové vody a miminko bude aktivní s největší pravděpodobností je vše v pořádku. Je také možné, že se narodí s normální porodní váhou o týden až dva později než je určen předpokládaný termín porodu.

Přeji Vám hodně trpělivosti a pak samozřejmě to, aby bylo s Vaším miminkem všechno v pořádku.

Za tým #rodimvklidu,
Marie Vnoučková
Sdílet
 

Sledujte nás také na sociálních sítích