PORADNA PORODNÍ ASISTENTKY

Bezpečné místo pro vaše dotazy týkající se nejen těhotenství, porodu a šestinedělí.

Naše poradna je bezplatná a anonymní, Pro více informací si přečtěte pravidla poradny, nebo si projděte nejčastěji pokládané otázky a odpovědi na ně.

V archivu zodpovězených dotazů můžete vyhledávat podle tématu nebo klíčového slova.

Pokud ani tak nemáte jasno, neváhejte využít formulář a položit vlastní dotaz.

Můžete nám také zavolat!

Porodní asistentky z našeho týmu jsou tu pro Vás každý všední den.

pondělí 9-12 hod
úterý 12-15 hod
středa 15-18 hod
čtvrtek 9-12 hod
pátek 15-18 hod

Volejte na:
+420 228 229 143
NOVÝ DOTAZ
Váš dotaz byl úspěšně odeslán. Naše porodní asistentky se Vám ozvou nejpozději do 72 hodin.
Někde nastala chyba, zkontrolujte prosím zadané údaje.
TÉMA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Igamad

Dobrý den, může se igamad píchnout dřív než v 28.týdnu?Nebo se musí dodržet rozpětí, které se píše. Co se stane pokud se to píchnedřív? Děkuji

Rh imunizace
Těhotenství
9.2.24

Dobrý den,

ptáte se, jestli je možné aplikovat Injekci Igamad dříve než ve 28. týdnu těhotenství a jaký byl důsledek dřívější aplikace.

Hned v úvodu bych chtěla napsat, že je tenhle dotaz spíše vhodný na diskuzi s Vašim gynekologem případně s klinickým farmaceutem, protože tohle není úplně kompetence porodní asistentky.

V podrobných informacích o léku Igamad Státního ústavu pro kontrolu léčiv je uvedeno, že se lék doporučuje aplikovat v 28. týdnu těhotenství, ale je možné ho aplikovat za určitých nestandardních situací i dříve. Není zde ale uvedeno, které to jsou situace ani jaký důsledek plyne z dřívější aplikace. Z tohoto usuzuji, že je dřívější aplikace možná.

Doporučuji Vám ale situaci prodiskutovat s registrujícím gynekologem.

Za tým #rodimvklidu,
Michaela Dobrovolná
Sdílet

Otěhotnění

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda-li můžu otěhotnět kdyžmi přítel ejakuloval na kalhotky a já do dvou minut jsem si zavedla prstamazbylé sperma které nezaschlo do pochvy, děkuji.

Početí
Těhotenství
9.2.24

Dobrý den,

píšete, že Vám partner ejakuloval na spodní prádlo a zavedla jste si potřísněné prsty od spermatu do pochvy. Dotazujete se, jestli můžete být těhotná.

Spermie jsou velmi citlivé a na vzduchu rychle ztrácí životaschopnost. Nicméně určité riziko otěhotnění je možné, jelikož jste mohla spermie posunout blíže cervikálnímu kanálu a za velmi příznivých okolností by se spermie mohla dostat k vajíčku a mohlo tak k otěhotnění dojít.

Doporučuji Vám kontaktovat Vašeho gynekologa a probrat další možnosti včetně výběru vhodné antikoncepce.

Za tým #rodimvklidu,
Michaela Dobrovolná
Sdílet

Přítomnost obou zákonných zástupců dítěte v nemocnici

Jsem na novorozencké JIP Liberec, vyhazujou manžela. Jiné rodiče netušíme, inkubátor dcery je na samostatné kojí. Střídáme se abych se mohla vyspat, manžel je v tu dobu u inkubátoru. Sestry nechtějí dovolit.

Péče o dítě
Šestinedělí
3.2.24

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete, že Vaše miminko hospitalizovali na novorozenecké JIP. Rádi byste s manželem byli svému dítěti nablízku. U dcerky se střídáte. Sestry z novorozeneckého oddělení Vám to nechtějí dovolit. Ptáte se na to, jak je v České republice právně ošetřena přítomnost obou zákonných zástupců dítěte v nemocnici.

V roce 1990 vstoupila v ČR v platnost Úmluva o právech dítěte - uznávaný dokument na ochranu dětských práv. Právo na přítomnost zákonného zástupce nebo jiné blízké osoby mají všechny děti, ve všech typech zdravotnických zařízení. Tam, kde se to neděje a kontakt hospitalizovaných dětí s rodiči je znemožněn nebo bezdůvodně krácen, dochází k protiprávnímu jednání. Podrobné informace najdete zde a na webu pro rodiče Aperio

Personálu nemocnice můžete sdělit, že jde z Vaší strany o zákonný nárok výkonu rodičovské odpovědnosti a o právo dítěte na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, kdy bez Vašeho informovaného souhlasu nelze dítěti činit žádné vyšetření a zákroky, proto je v zájmu obou stran spolupracovat.

Je vždy výhodné snažit se komunikovat v klidu, ale přesvědčivě a sdělit, že od dítěte neodejdete, protože je v jeho nejlepším zájmu, aby bylo v přítomnosti rodiče. Bude-li na vás vyvíjen jakýkoliv nátlak, abyste nemocnici opustili (nebo dokonce vyhrožováno přivoláním policie), nepodléhejte mu a s dítětem zůstaňte. Vykázat Vás mohou pouze v případě, pokud byste byli opilí, agresivní, dopouštěli se výtržností, nebo byste měli soudní zákaz. 

Vzhledem k tomu, že jste krátce po porodu, dbejte na svůj odpočinek, pitný režim a životosprávu. Dokážu si představit, jak vyčerpávajícím obdobím si teď procházíte. Přeji Vám, abyste měli ze strany zdravotníků takovou podporu, jakou potřebujete. Kdybyste se chtěla ještě na něco zeptat, napište znovu nebo zavolejte na naši telefonickou linku. 

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Monitor

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chodím do rizikové poradny, jsem v 38 tt a ještě jsem nebyla na CTG, chodím kvůli restrikci plodu na utz každý týden (jednou za 14 dní biometrie, každý týden průtoky), je to takto v pořádku? Nerada bych něco zanedbala... jelikož mám přidružené diagnózy, tak mám obavy.. Děkuji za odpověď. Co tak slyším od kamarádek, tak poslední měsíc chodí na ctg a utz každý týden..

Těhotenství III. trimestr
2.2.24

Dobrý den Jájo,

jsem ráda, že jste se obrátila na naši poradnu. Nerada byste něco zanedbala, tak Vás zajímá, proč jste ještě nebyla na kardiotokografu (CTG), jak ze své zkušenosti popisují Vaše kamarádky.  

Domnívám se, že právě proto, že Váš lékař každý týden kontroluje průtoky pupečníkem pomocí ultrazvuku, tak Vás už na monitor neposílá a průtoky považuje za dostačující. Máte momentálně nadstandardní péči, která je přesnější a spolehlivější než kardiotokografický záznam. Některé porodnice od rutinního monitorování těhotných kardiotokografem v posledním měsíci těhotenství upouští, podle aktuálního doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti. Kardiotokografický záznam se dnes, u fyziologického těhotenství, doporučuje až po termínu porodu. 

Ale určitě se zeptejte Vašeho lékaře, vše Vám vysvětlí. 

Přeji příjemný závěr těhotenství a kdybyste se chtěla ještě na něco zeptat, napište znovu nebo zavolejte na naši linku.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

VBAC a ventrosuspenze

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký vliv má provedena ventrosuspenze delohy na možnost VBAC?Má to nějaký negativní vliv? Podstoupila jsem resuturu (defekt) za účelem vyřešení spottingu a bolesti, a za účelem možnosti VBAC. V rámci resutury jizvy po akutní sekci (indukce....37tt....hypoxie) mi byla provedena i ventrosuspenze. Předem děkuji Hezký den M

Císařský řez
Porod po císařském řezu
Jizva
2.2.24

Dobrý den Martino,

píšete, že jste prodělala akutní císařský řez. Po nějaké době, kvůli špinění a pánevním bolestem jste podstoupila resuturu (znovusešití) dělohy, během které byla provedena i ventrosuspenze - podpora dělohy, její zavěšení směrem k břišní stěně. Ptáte se, jaký to má vliv na možnost rodit vaginálně, tzv. VBAC.

Váš dotaz je hodně specifický, roli hraje hodně faktorů. Obecně se doporučuje s dalším těhotenstvím počkat alespoň 2 roky, aby děložní tkáň měla čas se zhojit a zregenerovat. Ženy po předchozí operaci na děloze jsou během dalšího těhotenství a porodu vystaveny komplikacím, jako například poruchám nidace (uhnízdění vajíčka), poruchám růstu placenty a riziku ruptury dělohy. Resutura jizvy včetně ventrosuspenze dělohy je určitě prospěšná pro možné další těhotenství, možnost donosit plod. To, zda bude možné následně rodit vaginálně, zhodnotí porodník, až to bude aktuální. Takto dopředu to nejde předvídat. Záleží na tom, jak se jizva zhojí - bude to viditelné ultrazvukem. 

Bohužel Vám nedokážu odpovědět na to, zda bude mít provedená ventrosuspenze dělohy vliv na možný budoucí vaginální porod. Na to by Vám mohl odpovědět nejlépe přímo lékař, který Vás operoval. 

Přeji Vám hodně štěstí a kdybyste se chtěla ještě na něco zeptat, napište znovu nebo zavolejte na naši linku.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Utrogestan

 Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole na gynekologii - vyšel mi pozitivní test na těhotenství. Poslední MS 17.12.23, pohl.styl v době ovulace 3.1. Pak doktor mě znejistil na ultrazvuku, kdy říkal, že plod je maličký a buď neprosperuje nebo jsem přišla brzy. Dal mi k užívání Utrogestan. Mohu se zeptat, zdali je nutné užívání či mám s užíváním počkat až na výsledky hcg? Na které půjdu teď 2x za týden.

Těhotenství I. Trimestr
2.2.24

Dobrý den Anno,

děkujeme za Váš dotaz. Gynekolog Vám potvrdil těhotenství. Předepsal Vám tablety Utrogestan. Ptáte se, jestli je nutné je užívat.

Tablety Utrogestan podporují gestaci, obsahují hormon progesteron. Na výsledky HCG nečekejte. Přečtěte si příbalový leták a užívejte lék podle doporučení lékaře. Zde najdete další informace o Utrogestanu.

Přeji Vám hodně štěstí a kdybyste se chtěla ještě na něco zeptat, napište znovu nebo zavolejte na naši linku. 

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Porod

Dobrý den pokud žena měla první pozytivni test 7.1. 2023 musela by žena porodit do prosince 2023 i s prenášením

Obecné
31.1.24

Dobrý den Miku,

ptáte se, jak dlouho trvá těhotenství. Těhotenství trvá zhruba 9 kalendářních měsíců, přesněji 40 týdnů. Pokud žena přenáší, tak max. 42 týdnů. Teoreticky tedy máte pravdu. Nicméně, pozitivní test z lékárny nemá 100% spolehlivost. Graviditu může potvrdit jen gynekolog ženy. 

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

CS a separace

Dobry den :) měla jsem naplánované vyvolávání u Apolinare 41+4. Nekolik dni uz mi ale v noci vytekalo trochu vody.. den predtim dokonce uz vic kapala voda kdyz jsem šla v noci na zachod. Byla to plodová a chylilo se k porodu? Jela jsem na pohotovost a tam se jiz nic nenaslo na vložce a prohlidli me s tim, ze to muze byt vytok. Tyden pred jsem zkusila hamiltonuv hmat. Mela jsem nervy proc jeste nerodim. Maly se narodil s vahou 4390g. Merim 163cm normální postava. Chodila jsem do fitka pred tehotenstvim. V den vyvolani v 8-9 rano mi byla zavedena tableta pak pri 4cm jsem sla na porodni sál. Kdyz jsem byla porad na 4 tak mi byl skoro vnucen epidural a PA koukala na hodinky, ze jde domu a ze bych si mela dat ten epidural at se otevru. To bylo odpoledne. Mela jsem silne kontrakce. Po zavedení vše ustalo. Nic jsem necítila a na monitoru nebyly videt zadne kontrakce. Pozdeji mi bylo receno ze epidural nezastavi kontrakce ale ze mi deloha vypnula. Hned na to mi dali oxitocin na rozjeti jenze z toho zacali miminku padat srdecni ozvy. Tak se slo na akutni cisar. Tady bych si prala vase zhodnocení postupu lékařů, jestli to bylo spravne. A take, u koho se stala chyba. Byl na me opravdu moc velky? Pokud je rizimo ze epidural vypne delohu proc to davaji? Proc se tedy nenarodil sam driv? A nebo mela jsem pockat az se rozjede porod sam? Treti hruza zpetne: miminko vytahli odnesli.. pritel tam sel (udelal video) vážení. Ja se klepala zimou a šili me. Pak mi ho prisli ukazat v rucniku k hlave tak ze jsem si ani nemohla sahnout a mela strach aby nespadnul. Konec. (19hod vecer) pritele poslali domu me na JIP. Miminko pryc. V 9 ráno druhy den mi ho privezli na 3 minuty a pak az v 11 na sestinedeli kde jsem uz ztracela nervy protoze mi rikali jak ho musi privezt buh vi odkud.. takze separace 15hod a absolutne bezduvodna (duvod: nosej jen pres den, vecer a v noci pry neni personal :D) potom jsem samozrejme rozjizdela laktaci a muj psychicky stav se zhorsoval s tim uvedomnenim co se vsechno dělo. Chtela bych se tedy zeptat Vas co si myslite kde to bylo spatne. Moje telo nebo porodnice? Mam pocit ze jsem mela i smulu (nepripravena na mozny cisar a nedozadovani se svych práv) ocekavala jsem, ze budou delat vse pro i pro me psychicke dobro ale to jsem se hodne spletla. Nebo mozna videli ze se mnou mohou vymetat kdyz se nebranim?

Císařský řez
Duševní zdraví
Porod
31.1.24

Dobrý den Anno,

jsem ráda, že se obracíte na naši poradnu. Mrzí mě, že Váš porod nedopadl podle očekávání. Nikdy nejde vše naplánovat dopředu a vždy se můžou objevit nečekané komplikace. Po akutním císařském řezu se snažíte zjistit, jaká byla příčina nepostupujícího porodu a jak se tomu dalo zabránit. To je naprosto přirozené a potřebné, abyste se vyrovnala se svým traumatem z porodu a nesplněným očekáváním. 

Z toho co píšete vnímám, že si vyčítáte, že jste přistoupila na nabídnutý epidurál. Ve většině případů opravdu epidurální analgezie zabere, žena se víc uvolní a je to běžná metoda úlevy od bolesti téměř v každé porodnici. Nicméně, nikdo by Vás neměl přemlouvat k jeho použití. 

Před podepsáním informovaného souhlasu s epidurální analgezií Vám anesteziolog nebo porodník měl popsat možné nežádoucí účinky. Nejsem anesteziolog, nevím, z jakého důvodu Vám kontrakce ustaly. Nicméně, můžete si vyžádat svou dokumentaci k okopírování nebo vyfocení a požádat svého porodníka popř. i anesteziologa k probrání celé nastalé situace zpětně. Nikdo neví, jaký by byl průběh porodu, kdybyste k epidurálu nesvolila. Miminko větší než 4 kg už spadá do kategorie velký plod a vzhledem k Vaší výšce by se dalo předpokládat, že by mohlo dojít ke kefalopelvickému nepoměru - situace, kdy je hlavička dítěte větší, než aby mohla projít pánevním kanálem. Tato komplikace se řeší právě císařským řezem. 

Každá porodnice má své postupy péče. Nevím, jestli porodnice, ve které jste rodila, má titul Baby Friendly Hospital. V takových porodnicích je běžné, že vozí novorozence na kojení maminkám po císařském řezu i v noci. Je mi moc líto, že jste v porodnici necítila takovou podporu, jakou byste potřebovala. Víc informací, jak se s tím vypořádat získáte zde. Rozhodně si nic nevyčítejte, porod je nevyzpytatelný a někdy není chyba ani u matky, ani u porodnice. 

Přeji Vám klidné šestinedělí a pokud byste měla další otázky, napište znovu nebo zavolejte na naši telefonickou linku.  

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Zkrácený děložní čípek a nízko nasedající placenta

Dobrý den, velmi prosím o Vaši radu či zkušenost. Aktuálně jsem v 30tt. Již od 25tt mám zkrácený čípek 20mm, silné špinění s hustým tmavým hlenem (stále celkem v hojném množství), občas zakrvacím (placenta 11mm od branky), bolesti v podbřišku. Mám klidový režim v domácím prostředí, Amnisure test negativní. Při posledním vaginálním vyšetření palpačně a v zrcadlech se lékařka vylekala, že to nevypadá dobře, hrdlo je otevřené téměř na 2 prsty, cítí vak blan. Následně ale udělala vnitřní utz a dle něj je čípek stále 20mm a vnitřní branka uzavřená. V jakém případě může vzniknout prosím takový rozdíl ve vyšetření? Případně je i takový stav možný? Co jiného by mohlo být v čípku hmatné? Může mít děložní kanál nějakou typickou strukturu? Jsem již po 3 porodech. V šoku jsem se nezeptala a nyní mi to nedá spát. Moc děkuji za odpověď a Váš čas.

Těhotenství III. trimestr
30.1.24

Dobrý den Kateřino,

jsem ráda, že jste se s důvěrou obrátila na naši poradnu. Píšete, že máte nízko nasedající placentu a čípek momentálně v délce 2 cm. Protože je placenta v těsné blízkosti děložního hrdla, občas zakrvácíte. Dodržujete klidový režim a plodová voda Vám neodtéká. Na poslední kontrole jste se vylekala kvůli vaginálnímu vyšetření, které neodpovídalo kontrole ultrazvukem.

Ráda bych Vás uklidnila. Během vaginálního vyšetření Vám lékařka kontroluje tuhost a délku čípku. Bohužel čípek asi správně nenahmatala a jen se domnívala, že už jste otevřená na dva prsty. S největší pravděpodobností mohla jen omylem hmatat prostor mezi čípkem a zadní poševní klenbou. Opravdu, vaginální vyšetření je otázka cviku a bohužel, může se stát, že se i zkušený lékař nebo zkušená porodní asistentka zmýlí.

Následně lékařka použila vaginální ultrazvuk, který naštěstí vaginální vyšetření nepotvrdil a zjistilo se, že čípek má stále 20 mm. Ultrazvuk je spolehlivější metoda. V poslední době se také od rutinního vaginálního vyšetření upouští, protože může být rizikem infekce. 

Ptáte se, zda je takovýto stav možný. Ano, pokud byste byla opravdu otevřená na 2 cm, doporučili by Vám nejspíš hospitalizaci pro hrozící předčasný porod. Ale Vaše situace je momentálně taková, že čípek je jen zkrácen na 2 cm. Tedy stačí, když budete doma dodržovat klidový režim. Nemusíte jen ležet, volte přiměřený pohyb, nezvedejte nic těžkého, zbytečně se nenamáhejte. Dbejte na lehkou stravu s dostatkem vlákniny. Poslední týdny těhotenství si také můžete zpříjemnit aromaterapií a poslechem relaxační hudby.  

Pokud se chcete ujistit, že je vše v pořádku, můžete vyhledat porodnici s perinatologickým centrem nebo perinatologickou poradnou a nechat se zkontrolovat. Přeji příjemný závěr těhotenství a kdybyste se chtěla na cokoli dalšího zeptat, jsme tu pro Vás.

Za tým #rodimvklidu,
Adriana Martincová
Sdílet

Screening

Dobrý den, 1 screening ve 13tt mi vyšel negativní 1:608, ale skrz věk 40 let mi doporučili na testy. Ultrazvuky oba jinak v pořádku. Paap-A :2,36 mlU/ml 0 52 MoM. FBHCG: 22,04ng/ml 0,68MoM. LINEA NUCHEAE: 1,2mm 1,09MoM myslíte, že bych měla jít na testy raději, nebo myslíte, že je to v normě a nemusím.Děkuji.

Těhotenství
29.1.24

Dobrý den Lucie,

píšete, že je Vám 40 let, máte za sebou těhotenský screening, který vyšel negativní a ultrazvuky byly v pořádku. Ptáte se nás, zda máte jít na testy nebo je to v normě.

Pokud Vám vyšel screening negativní a ultrazvuková vyšetření jsou zatím v pořádku, není třeba se znepokojovat. To, že je Vám 40 let, není samo o sobě žádný problém. Prospět sobě i dítěti můžete dodržováním zdravé životosprávy, pobytem na slunci a obklopte se pozitivními lidmi. 

Jestli potřebujete s někým probrat detailně hodnoty z ultrazvuku, ptejte se svého lékaře. Zná nejen hodnoty z přístroje, ale i Váš celkový stav. 

Nejsem si jistá, jaké další testy myslíte. Možná nadstandardní testy na vývojové vady z Vaší krve? Rozhodnout se budete muset sama. Informace by Vám měl opět podat lékař. Ucelené a pravdivé. Ve zkratce: z volné DNA plodu v krvi matky, se dají určit některé vývojové vady. Je třeba zvážit, jak velké z těchto vad máte obavy, zda máte jiné rizikové faktory (tedy ne jen věk, ale např. vývojové vady v rodině, pozitivní nebo hraniční hodnoty screeningu, ale třeba i těhotenství po asistované reprodukci). Pak můžete zvážit i to, co s tou či onou informací uděláte za rozhodnutí. A jestli tedy testy chcete nebo ne.

Přeji Vám klidné těhotenství a nadále dobré výsledky

Za tým #rodimvklidu,
Markéta Koubková
Sdílet
 

Sledujte nás také na sociálních sítích